Blodlagret på Sahlgrenska måste fyllas på efter nattens brutala dödsskjutning då minst två dog och femton skottskadades. Men det är ingen akut kris utan en standardåtgärd, säger Lena Lyxe, enhetsöverläkare för blodtappningen på Sahlgrenska sjukhuset.
Blodlagret på Sahlgrenska måste fyllas på efter nattens brutala dödsskjutning då minst två dog och femton skottskadades. Men det är ingen akut kris utan en standardåtgärd, säger Lena Lyxe, enhetsöverläkare för blodtappningen på Sahlgrenska sjukhuset.

Natten till torsdag skakades Hisingen i Göteborg av en skottlossning. Nu vädjar blodverksamheten inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset alla blodgivare oavsett blodgrupp att ge blod omgående.

Efter nattens brutala skjutningar i Göteborg, då minst två personer dödades och femton personer skadades, går blodcentralen Droppen Blodgivning ut på Twitter och vädjar om hjälp med att fylla på deras blodlager, något Nyheter24 var först att rapportera om.

– Vi fyller på lagret efter nattens tragiska händelser. Vi behöver fylla på som vi alltid gör efter olyckor, säger Lena Lyxe, enhetsöverläkare för blodtappningen på Sahlgrenska sjukhuset, till Metro.

De skadade efter skottlossningen fördes till Sahlgrenska och Östra sjukhuset, som båda ingår i Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU). Sjukhusets presstjänst uppgav på torsdagsmorgonen att åtta skadade tagits in till sjukhusen.

► Experten om dödsskotten: "Ett urskillningslöst skjutande"

Men det rör sig om en standardåtgärd och inte om en akut kris med blodlagret på Sahlgrenska.

– Nej, det är inte så att vi har akut blodbrist utan vi behöver fylla på, och då vill vi helst att våra vana blodgivare kommer. Och de kan komma i dag, i morgon och på lördag eller nästa vecka, säger Lyxe.

Så det finns ingen anledning att som patient oroa sig?

– Absolut inte, det är helt under kontroll.

Enligt Lena Lyxe är alla som kan välkomna att ge blod, och alla blodgrupper behövs. 

– Vi har inte gått ut med någon särskild blodgrupp utan välkomnar alla, särskilt vana blodgivare. Det är det som jag vill ska gå ut.

► Flera dödade och skadade efter skottlossning på restaurang

Varför de vädjar till vana blodgivare att lämna blod är då de sedan tidigare är "inne i ruljansen" och då nya blodgivare inte kan ge blod på direkten efters om man ta prover på och registrera dem innan.

– Men alla andra är naturligtvis välkomna, men då ser vi att de kommer om några dagar kanske om de har möjlighet.

Här kan du se Droppens öppettider och närmsta blodgivningsenhet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset