Redan när en kvinna är i 35-årsåldern går det att förutspå när hon kommer att hamna i klimakteriet, enligt en ny amerikansk studie.
Redan när en kvinna är i 35-årsåldern går det att förutspå när hon kommer att hamna i klimakteriet, enligt en ny amerikansk studie.

Är du i 35-årsåldern och redan nyfiken på när du kommer att hamna i klimakteriet? Grattis! Nu kan du ta reda på det, om man ska tro en ny studie.

Det låter som hokuspokus, men ett enkelt blodprov tycks kunna visa hur lång tid en kvinna har till klimakteriet. Eller närmare bestämt halten av AMH (anti-mülleriskt hormon) i blodet. 

Det är fem amerikanska forskare från Pennsylvania som ligger bakom den nya studien. Under fem års tid lät de 293 kvinnor i 40-årsåldern lämna blodprov, var nionde månad. Genom att undersöka hur snabbt AMH-halten i deras blod förändrades kunde forskarna förutspå när kvinnorna skulle hamna i klimakteriet. Nu, 14 år senare, har de kontaktat kvinnorna igen.

Det visade sig att de kvinnor vars AMH-halt minskade snabbast hamnade i klimakteriet i genomsnitt två år tidigare än kvinnorna med stabilast AHM-halt.

– Det här blir ytterligare en indikator på när klimakteriet kommer att inträffa, vilket är hjälpsamt eftersom det inte är så tillförlitligt att bara se till kvinnans ålder, säger forskaren Ellen Freeman till sajten Myhealthnewsdaily.

Men varför i all världen skulle en kvinna i 35-årsåldern vilja ta reda på när hon hamnar i klimakteriet? Jo, först och främst kan det vara betydelsefullt för kvinnor med fertilitetsproblem. Men inte nog med det:

– Det kan även uppmuntra kvinnor i allmänhet till en mer hälsosam livsstil, om de får veta att det faktiskt går att fördröja klimakteriet. Kvinnor som röker, till exempel, brukar hamna i klimakteriet tidigare än andra, säger Kathleen Hill-Besinque, som forskar om kvinnohälsa.

De amerikanska forskarna är dock inte först med upptäckten. Redan 2010 kom en iransk studie som pekade på samma sak, men då var underlaget var för litet för att det skulle gå att dra några riktiga slutsatser.

Testet tycks inte fungera på kvinnor som är yngre än 35, för det är först då som halten AMH börjar förändras.

Fotnot: Den här studien bör inte tolkas som att kvinnor kan testa sig för att få besked om hur länge de kan vänta med att skaffa barn. Hormonet säger exempelvis ingenting om kvaliteten på äggen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset