IFK Norrköpings 2–0-skytt Andreas Blomqvist, till höger, i matchen mot Gefle.
IFK Norrköpings 2–0-skytt Andreas Blomqvist, till höger, i matchen mot Gefle.

Mittfältsmålen förde IFK Norrköping närmare Malmö FF i toppen.– Vi ska vara där och kriga om guldet, sade Andreas Blomqvist efter 2–0 hemma mot Gefle.

Svenska mästarna i fotboll visade inga tendenser till trötta ben i den femte matchen på 15 dagar.

Å andra sidan, jumbon Gefle på hemmaplan är något annat än ett tufft dubbelmöte med norska Rosenborg i Champions League-kvalet.

Men jobbet ska göras, och det gjordes också. IFK Norrköping dominerade i stort sett hela matchen, bortsett från ett par Geflechanser i slutet av den första halvleken och Johan Oremos nick över utrusande Andreas Vaikla i början av den andra halvleken.

– Vi har problem med de små situationerna som man behöver ha med sig. Annars hade vi blivit stärkta av ett mål där, sa Gefletränaren Thomas Andersson.

"Vann rättvist"

I det läget ledde Norrköping redan med 1–0, efter Daniel Sjölunds första allsvenska mål för året en knapp halvtimme in i matchen. Matchen punkterades när en annan IFK-mittfältare, Andreas Blomqvist, smekte in en frispark i nätet kort efter Oremos jättechans.

– Jag var jäkligt sugen på att ta den. Jag tycker att vi är det bättre laget och vann rättvist, sade Blomqvist efter matchen.

När Gefle dessutom fick Anton Lans utvisad med en halvtimme kvar efter en tuff satsning mot David Moberg Karlsson handlade det mer om hur stora siffror det skulle bli. 2–0 stod sig dock och därmed tog IFK Norrköping in två poäng på serieledande Malmö som fick 1–1 hemma mot Kalmar.

– Spännande. Vi ska vara där och kriga om guldet, tyckte Blomqvist.

IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson viftade bort guldjakten på en sekund.

– Tabellen är inte intressant. Det som är intressant för oss är det som har gjort att vi har tagit de här poängen: vårt hårda arbete och positiva förhållningssätt, förkunnade Gustafsson.

Ska röntgas

Nu väntar en ovanlig hel träningsvecka för IFK Norrköping inför lördagens bortamatch mot Sundsvall. Men allra närmast en oviss väntan på hur pass illa skadad Linus Wahlqvist är efter en smäll alldeles i början av matchen.

– Det enda vi vet nu är att han är skadad i underbenet och att han ska röntgas, berättade Jens Gustafsson.

För Gefle blir det en fortsatt oviss tid i botten. Thomas Andersson bedömer varje höstmatch som en nyckelmatch i jakten på förnyat kontrakt.

– Nu blir det som vanligt, att sätta sig och tjura i bussen och titta på video från matchen. Vi måste lära oss att vara mer aggressiva. Aggressiviteten i försvarsspelet är nummer ett, sade mittfältaren Anders Bååth.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset