Bilderna ovan visar tre exempel på hur de falska listorna kan se ut. Ibland är listorna kopierade utan färg, och ibland utan bilder, enligt SDR.
Bilderna ovan visar tre exempel på hur de falska listorna kan se ut. Ibland är listorna kopierade utan färg, och ibland utan bilder, enligt SDR.

Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) varnar nu för personer som låtsas vara döva i syfte att lura till sig pengar. Falska insamlingar uppges pågå över hela Sverige och lurendrejarna upprör många.

Enligt Sveriges Dövas Riksförbund har falska insamlingar pågått över hela Sverige sedan våren 2013. I såväl "stora städer och mindre orter, från norr till söder, på stormarknaders parkeringsplatser, inne i butiker, på gågator" utger sig personer enligt förbundet för att vara döva i syfte att lura till sin pengar. 

LÄS MER: "Döva" ficktjuvar i Malmö

Nu går de ut på sin hemsida och sin facebooksida och varnar för bedragarna:

"Det är INTE. SDR, någon dövförening eller annan seriös organisation som står bakom dessa insamlingar. Pengarna ni skänker går INTE till något hem för döva barn eller internationellt center, varken i Sverige eller i något annat land." 

SDR uppger att de även fått ta emot mängder av samtal, e-post och sms från människor som blivit lurade.

"Det är lätt att bli lurad, bedragarna är övertygande och ibland aggressiva, och man kan tro att man måste betala efter att ha skrivit på! Det måste man inte, även om de ibland gör sitt yttersta för att du ska tro det!", skriver vidare.

Enligt Hanna Sejlitz, förbundsordförande i SDR, har de fått in vittnesmål från drabbade om att insamlarna följt efter till bankomater och till och med försökt rycka pengar direkt ur plånboken. Några ska också ha använt deras logotyp för att ge sken av att de företräder förbundet. 

"Det är upprörande att bedragare som låtsas vara döva och använder vårt förbunds namn till brottslig verksamhet och lurar människor att skänka pengar till något de tror är gott ändamål", skriver Sejlitz i ett mejl till Metro.

LÄS MER: Risken störst för bedragare i hemmet

Så sent som i tisdags greps tre personer på Stortorget i Örebro sedan en väktare slagit larm om att personerna, som verkade vara hörande, samlade in pengar för döva, uppger SVT. De är nu misstänkta för bedrägeri. En del anmälningar har tidigare gått till domstol och fått fällande domar.

Samma typ av insamnlingslistor som Sveriges Dövas Riksförbund nu varnar för ska ha föreommit i andra europeiska länder i flera år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott