Redan på invigningsdagen tuttade någon eld på Gävlebocken. Nu får gävleborna ta ställning till om en ny bock ska byggas upp.

Att bocken brinner är inte helt ovanligt. På 50 år har den klarat sig oskadd endast tolv gånger. Men i år brändes den fort.

"Vi vill att bocken lever mer än några timmar. Nu ska vi se om det är möjligt att snabbt bygga en ny bock och vad det kan kosta", skriver Maria Wallberg, Gävle kommuns talesperson för bocken, i ett pressmeddelande.

Ett omfattande arbete krävs för att bygga upp bocken på nytt. Uppbyggandet av ett nytt skelett, knytandet halmmattor och slutligen resa bocken på Slottstorget i Gävle beräknas ta runt 1 000 arbetstimmar. Bara materialkostnaderna kommer att ligga på strax över 100 000 kronor.

Får rösta

Genom en omröstning på sociala medier får gävleborna nu ta ställning till om en ny bock ska byggas upp eller inte. Om det blir ett jag och allt annat faller på plats kan årets bock återuppstå till lucia.

Ett kamerasystem som skulle varna och två patrullerande vakter kunde inte rädda årets första Gävlebock. Bara några timmar efter invigningen stod bocken i ljusan låga. Polisen larmades strax efter klockan 23, men halm brinner snabbt, och mindre än tio minuter senare var det endast ett förkolnat träskelett kvar av bocken.

Lockar turister

I år beräknas Gävle kommun ha lagt ner 2,3 miljoner kronor av invånarnas pengar på festen samt på uppbyggnad, drift och marknadsföring av själva bocken.

Värt att notera är att år 2007 impregnerades halmen med flamskyddsmedel, något som gjorde att bocken klarade sig. Men varför kommunen inte fortsätter att impregnera bocken är oklart.

Ingen gripen

Polisen letar efter gärningsmannen och har inlett en förundersökning om grov skadegörelse. Ingen person har gripits meddelar Matilda Isaksson, ledningsbefäl vid polisregion Mitt. Under dagen kommer polisen att fortsätta med utredningsarbetet. Enligt vittnesuppgifter ska en person vid en närliggande restaurang ha kastat en brandbomb på bocken.

– Vi vet tyvärr inte hur branden har startat så det kan jag tyvärr inte kommentera. Vi är jätteintresserade om det finns fler som gjort iakttagelser på plats. Då får man gärna höra av sig, säger Matilda Isaksson.

Roger Nilsson/TT
Gävlebocken blev inte gammal i år. Redan på invigningsdagen tuttade någon eld på bocken. Bara några timmar senare stod bocken i ljusan låga.
Per-Erik Jäderberg/TT
Årets Gävlebock – innan den brann ned. Eventuellt kan den återuppstå redan till lucia.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset