I den nya typen av kollektivboende måste grannarna umgås med varandra minst två gånger per vecka.
I den nya typen av kollektivboende måste grannarna umgås med varandra minst två gånger per vecka.

I Helsingborg provar kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem ett nytt koncept. Lägenheter med utvalda hyresgäster – som tvingas umgås med varandra två timmar per vecka. "Jag tror inte att det kommer att bli några problem med kravet, säger Anna Olsson, affärsutvecklare på Helsingborgshem.

Sverige är sedan tidigare internationellt känt för de många singelhushållen. Enligt SCB består 39 procent av alla hushåll i Sverige av endast en person, och sammanlagt bor 18 procent av befolkningen ensamma.

Nu presenterar Helsingborgshem en ny form av kollektivboende. De framtida hyresgästerna väljs ut via intervjuer och med lägenheten följer ett krav: Samtliga måste tillbringa två timmar varje vecka tillsammans med sina grannar.

LÄS MER: Det här ska du tänka på när du söker andrahandsboende

– Det här är tänkt som ett integrationsprojekt där vi vill blanda grupperna ”70+” med ”max 25”. I den senare gruppen kommer hälften att vara ensamkommande med uppehållstillstånd, och målet är att locka de boende ut från sina lägenheter och aktivera de ytor som finns på boendet, säger Anna Olsson, affärsutvecklare på Helsingborgshem.

Delningsekonomi och hållbarhet

I den nya typen av boende kommer hyresgästerna att ha tillgång till kök, aktivitetsrum och andra ytor som uppmuntrar till gemenskap.

– Vi har utgått från en workshop där vi hämtade in önskemål från de olika målgrupperna. Vi har utgått från ett tänk kring delningsekonomi och hållbarhet. Alla som flyttar in behöver inte omgående köpa husgeråd, tv och vissa möbler. Det är tillåtet att göra förstås, men en hel del finns redan på de gemensamma ytorna, säger Anna Olsson.

LÄS MER: Så fixar du förstahandskontraktet – utan flera års kötid

Med detta följer alltså även kravet på två timmars umgänge med grannarna, varje vecka.

Enligt Anna Olsson kan det komma att handla om luciabak, grillkvällar, föreläsningar eller dylikt.

”Det brukar lösas av sig själv”

Men vad händer då om en hyresgäst inte vill ägna två timmar per vecka åt umgänge med sina grannar?

Anna Olsson menar att man inte har tänkt så långt, men pekar på att det sannolikt inte kommer att bli några problem.

LÄS MER: Rekordmånga osålda bostäder på marknaden

– Vi kommer att ha intervjuer med alla som ska flytta in, och då informerar vi även om vad som gäller. De som söker sig till den här typen av boende är i regel positiva till gemensamma aktiviteter med sina grannar, och vi har märkt att hyresgäster som inte gillar kollektiva boendelösningar ofta flyttar till en vanlig hyreslägenhet istället. Vår erfarenhet är att det brukar lösas av sig själv, säger hon.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset