Emma Sporrenhjelm med Eskil, Sofia och Lotta Bystedt.
Emma Sporrenhjelm med Eskil, Sofia och Lotta Bystedt.

Gång på gång har regeringen kritise-rat bankernas höga räntemarginaler på bolån. Bankerna har svarat – genom att höja marginalen till den högsta nivån på tio år.

Bankernas nettomarginal –det vill säga den rena vinsten – är nu uppe i 0,46 procentenheter, enligt en ny rapport från Finansinspektionen.

Det är den högsta siffran sedan Finansinspektionen började sina beräkningar för tio år sedan.

I reda pengar innebär det att banken tjänar 6 900 kronor om året på ett genomsnittligt bolån på 1,5 miljoner. Det är en ökning med 900 kronor jämfört med det första kvartalet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa i går till TT att det borde finnas möjligheter för bankerna att sänka bolåneräntorna.

– Vi har sett väldigt stora marginaler, konstaterade han.

Det är inte första gången en toppminister ryter åt bankerna – problemet är bara att det hittills inte tycks ha haft någon som helst effekt.

– Regeringen måste gå från ord till handling. De måste se över regelverket eftersom bankerna nu visat att man kan komma undan med höga bolånemarginaler utan att något händer, säger Daniel Liljeberg, chefsekonom på Villaägarnas Riksförbund.

Ett förslag aviserades också i går av regeringen i syfte att göra det enklare och billigare för konsumenter att lösa bolån i förtid. Det handlar om en ny modell för att räkna ut den så kallade ränteskillnadsersättningen, något som ska göra det lättare för kunderna att spela ut banker mot varandra.

”Handlar bara om vinst”

– Man borde egentligen omförhandla bolånet varje år – men det tar för mycket tid och kraft, säger Emma Sporrenhjelm, 28.

Hon avnjuter den sista sommarvärmen vid Nytorget på Södermalm tillsammans med sonen Eskil, tre veckor, Sofia Bystedt, 28, och Lotta Bystedt, 67.

Ingen av dem tycker om att bankerna höjer sina marginaler ytterligare. Mest irriterad är Lotta.

– Bankerna har inte varit kundvänliga på 25 år. Nuförtiden handlar det bara om att göra största möjliga vinst.

Själv bytte hon bank nyligen.

– När räntan på mitt sparkonto var nere på 0,0 procent fick jag nog, säger Lotta Bystedt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset