Svenska KFC-bolaget: ”Kontrollerna är hårda” Peta har manat till bojkott av KFC över hela världen.
Svenska KFC-bolaget: ”Kontrollerna är hårda” Peta har manat till bojkott av KFC över hela världen.

Exploatering och kött med tillväxt­hormoner. Snabbmats­jätten KFC har fått hård kritik runtom i världen. – Vår uppfattning är att KFC sköter detta på ett bra sätt, säger Johan Wedin på NSP som ska öppna en restaurang i Sverige.

”KFC:s leverantörer trycker in fåglar i enorma fabriker, där får de så mycket mat och hormoner att de blir så stora så att de knappt kan gå, ofta bryts vingar och ben.”
 
Så skriver den amerikanska djurrättsorganisationen Peta i ett inlägg i kampanjen Kentucky Fried Cruelty. Under de senaste åren har Peta tagit sig in på anläggningar där KFC-kycklingar slaktas, och dokumenterat grymheter som att levande fåglar får sina huvuden avslitna.
 
Men djurplågeri är inte det enda. 2007 anklagade Greenpeace KFC i Europa för att kycklingar matades med sojabönor som odlats på skövlad regnskogsmark i Amazonas. De har även beskyllts för att tillverka pappersförpackning­ar av regnskogsträd från Indonesien. 2012 avslöjades att underleverantörer i Kina gav kycklingarna tillväxthormoner och stora mängder antibiotika.

På onsdagen presenterade bolaget Nordic Service Partner sina planer på att öppna den första KFC-restaurangen i Sverige. 
 
– Frågan är om vi verkligen behöver en snabbmatskedja till. De slår ofta ut  lokala restauranger, säger Bernhardson, ordförande för organisationen Äkta vara. 

Enligt honom är tillsatserna ett av de största problemen. 
– De använder mängder av ämnen för att få rätterna att smaka bättre, se mer aptit­liga ut och hålla längre. Flera av ämnena har visat sig kunna vara skadliga, säger han.
 
Men NPS:s finanschef ­Johan Wedin tycker inte att det finns anledning för de svenska kunderna att vara oroliga på grund av kritiken. 
 
– KFC har en mycket bra kvalitetskontroll och ställer hårda krav på underleverantörerna, säger han. 
 
Varifrån kommer kycklingarna i den svenska restaurangen att komma?
 
– Vi hoppas kunna köpa svensk kyckling, om det finns att tillgå till ett rimligt pris.
 
Hur ska ni garantera att att djurhållningen blir bra?
 
– Det är KFC som står för godkännandeprocessen av underleverantörerna och sätter upp krav som mer än väl uppfyller de lagkrav som finns. 
 
KFC fanns tidigare i Stockholm, under några år på 1980-talet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset