Militärpoliser hjälper till med vattenleveranser till invånare i ett område i Bolivias huvudstad La Paz i måndags.
Militärpoliser hjälper till med vattenleveranser till invånare i ett område i Bolivias huvudstad La Paz i måndags.

Bolivianska myndigheter söker desperat efter outnyttjade vattentäkter för att lösa den svåra vattenbristen i landet. I huvudstaden La Paz protesterar människor mot strikta ransoneringar.

– Jag har inga pengar kvar, jag går ut på gatan varje dag för att vänta på leveranserna från Epsas (det statliga vattenbolaget), men de kommer inte, säger Sofía, invånare i byn Mallasa söder om La Paz, till tidningen El Deber.

Tankbilarna med vatten har inte nått Mallasa på flera dagar, enligt tidningen. Men den som har råd kan köpa vatten från privata reserver, som tappas upp på flaskor och säljs dyrt av bilburna försäljare.

En kvinna som bor i den välbärgade stadsdelen Zona Sur i La Paz berättar för El Deber att hon kommit över en tank på 500 liter vatten för 800 bolivianos (omkring 1 000 kronor).

Tidigarelagda skollov

Torkan – den värsta i Bolivia på 25 år – har pågått i drygt två veckor och plågar flera av landets största städer, samtidigt som många jordbrukares odlingar och boskap hotas av vattenbristen. Situationen är värst i La Paz och förstaden El Alto, vars vattendammar är nära att helt sina.

Strikta ransoneringar gäller i totalt 130 stadsdelsområden med vattentillförsel endast några timmar var tredje dag. Flera protester och gatublockader har hållits i veckan av invånare, som skanderat: "Queremos agua!" ("Vi vill ha vatten!").

Myndigheterna hoppas kunna öka antalet vattentankbilar på stadens gator till 80 till i helgen, enligt El Deber.

Bristen drabbar även offentliga institutioner. Minst två sjukhus i La Paz rapporteras ha tvingats skjuta upp operationer, och för att spara vatten i skolor har loven i städerna La Paz, Sucre och Potosí tidigarelagts.

Alternativa källor

Även näringslivssektorer som turism och livsmedelsindustri påverkas. Bland annat har landets största ölproducent tvingats vidta åtgärder för att försöka minska sin vattenanvändning.

Nödläge utlystes i hela Bolivia i måndags, vilket bland annat tillåter regeringen att spendera mer pengar på akut krisarbete.

Samtidigt jagar man långsiktigare lösningar. Ett antal sjöar belägna uppe i bergen kring La Paz har identifierats som möjliga alternativa vattentäkter för staden, och president Evo Morales har framställt krisen som en möjlighet att permanent förbättra landets vatteninfrastruktur.

Tre konkreta åtgärder har lyfts fram: storskaligt brunnborrande, kanalisering av vatten från floder och byggande av stora akvedukter till La Paz, skriver tidningen La Razón.

Juan Karita/AP/TT
Boende samlar vatten i hinkar under en nödleverans till ett av de områden i Bolivias huvudstad La Paz som drabbats hårdast av vattenbristen i måndags.
Juan Karita/AP/TT
Vattentäkten Hampaturi utanför Bolivias huvudstad La Paz är nära att helt sina på grund av den svåra torka som plågar landet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset