Den federale åklagaren Tom Beall meddelar att myndigheterna stoppat ett bombdåd mot somalier i Kansas i USA.
Den federale åklagaren Tom Beall meddelar att myndigheterna stoppat ett bombdåd mot somalier i Kansas i USA.

De tre männen planerade att fylla fordon med sprängmedel och ställa dem i varje hörn av ett boende för somaliska invandrare i Kansas, enligt USA:s justitiedepartement. Nu har de gripits som misstänkta för stämpling till terrorbrott – i ett USA där hatbrotten ökar.

Männen uppges ingå i en milisgrupp vars medlemmar kallar sig The Crusaders (vilket kan översättas med korstågsfararna). Den federala polisen FBI ska ha haft ögonen på dem i åtta månader medan de övervägt olika mål, rapporterar amerikanska medier. Männen ska ha fastnat för lägenhetsbyggnaden i Garden City i västra Kansas där omkring 120 människor bor, de flesta muslimska somalier, och där en av lägenheterna används som moské.

Skrev manifest

De tre männen, som riskerar att dömas till livstids fängelse, hade köpt på sig vapen och skrivit ett manifest som de planerade att publicera efter attentatet, som skulle ske strax efter presidentvalet den 8 november. I det heter det att de ville "väcka människor", säger den federale åklagaren Tom Beall vid en presskonferens.

Enligt förhörsuppgifter som medborgarrättsorganisationen Southern Poverty Law Center (SPLC) tagit del av ska en av männen ha sagt: "Det enda jäkla sättet som det här landet någonsin kan vändas är genom ett blodbad, och det kommer att bli grymt och rörigt".

SPLC, som specialiserat sig på att bevaka hatgrupper och extremister i USA, skriver i en kommentar att de antimuslimska och invandrarfientliga strömningarna i landet ökat enormt de senaste åren.

"Antimuslimska grupper har exploaterat terrorattackerna i Paris och San Bernardino. Presidentkampanjen har också producerat några av de råaste . . . kommentarerna i mannaminne", heter det i ett uttalande från en av centrets chefer Heidi Beirich.

Moskéattacker

Organisationen kopplar de hatiska strömningarna till det ökade antalet regeringsfientliga milisgrupper i USA, som ökat kraftigt under Barack Obamas tid som president. I fjol fanns 276 sådana grupper i landet, 37 procent fler än året innan, enligt organisationens statistik.

Även Rådet för amerikansk-islamiska relationer vittnar om en alltmer hatisk stämning, enligt nyhetskanalen CNN. I fjol skedde 78 attacker mot moskéer i USA, fler än någonsin under ett enskilt år sedan statistik började föras 2009.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset