Poliser lämnar det tidigare hotell där 27-åringen bodde.
Poliser lämnar det tidigare hotell där 27-åringen bodde.

Den 27-årige syrier som sprängde sig själv i tyska Ansbach på söndagskvällen hade svurit trohet till extremistgruppen IS. Tolv människor skadades i dådet, som Bayerns inrikesminister beskriver som "ett äkta islamistiskt självmordsattentat".

En video som hittades i den misstänkte gärningsmannens telefon visar tydligt att dådet i Ansbach var en terroristattack, sade den bayerske inrikesministern Joachim Herrmann enligt Reuters. Mannen hade bland annat svurit trohet till Islamiska staten, enligt Herrmann.

Terrorrörelsen hävdade senare på måndagen att den var ansvarig för attacken, uppgav dess halvofficiella organ Amaq.

27-åring med krigsskador

Det var strax efter klockan tio på söndagskvällen som polisen fick larm om en explosion i Arnsbach utanför Nürnberg.

– Där hittades flera skadade, och en man som dog, trots återupplivningsförsök, sade Robert Sandmann, talesperson för polisen i bayerska Mittelfranken till TT.

Den döde attentatsmannen är en 27-årig syrisk medborgare som för ett år sedan fick avslag på sin asylansökan i Tyskland. Mannen, som kom från Aleppo, skulle inom kort skickas tillbaka till Bulgarien, där han hade befunnit sig tidigare. Han var känd av polisen sedan tidigare, dock inte för några grövre brott. Mannen hade krigsskador, enligt tyska polisen.

Utreder 60 flyktingar

Sprängladdningen, som också innehöll metallbitar, bar han med sig i en ryggsäck. 27-åringen hade tillräckligt med material för att bygga ytterligare en bomb enligt polisen.

Tyska myndigheter utreder för närvarande 60 flyktingar som presumtiva terrorister eller sympatisörer till terrororganisationer, enligt den federala tyska polisen, rapporterar Neue Osnabrücker Zeitung. Sedan början på flyktingkrisen har man fått in 410 uppgifter om personer som utgör en säkerhetsrisk eller misstänks vara medlem i, eller sympatisera med, terrororganisationer.

Polisen säger samtidigt att man inte har några konkreta indikationer på attentatsplaner. Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière varnade för att måla ut alla flyktingar som ett säkerhetshot.

Ökad polisnärvaro

Explosionen i Ansbach är det tredje våldsdådet i Bayern på en vecka. I fredags kväll sköt en 18-åring ihjäl nio människor i ett köpcentrum i München. I måndags löpte en 17-åring amok med yxa på ett tåg i Würzburg, och skadade fem personer.

Inrikesminister de Maizière har beordrat ökad polisnärvaro på flygplatser och järnvägsstationer och vid Tysklands gränser.

Matthias Schrader/AP/TT
En polisman undersöker platsen där explosionen ägde rum.
Matthias Schrader/AP/TT
Specialstyrkor säkrar en gata nära huset i Ansbach där den misstänkte gärningsmannen bodde.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset