FN-sändebudet Staffan de Mistura, är rasande över bombattackerna mot FN:s hjälpkonvoj. Arkivbild.
FN-sändebudet Staffan de Mistura, är rasande över bombattackerna mot FN:s hjälpkonvoj. Arkivbild.

Vapenvilan i Syrien är över, deklarerar landets militär som skyller på att olika terrorgrupper inte följt överenskommelsen "i någon del".Efter beskedet rapporteras om tiotals nya flygangrepp med mer än 30 civila dödsoffer. Bland annat bombades en hjälpsändning med 20 lastbilar i Aleppo-provinsen i norra delen av landet.

Minst 32 civila ska ha dödats i räderna som ägde rum under senare delen av måndagen i Alleppo-regionen. Enligt FN har 18 lastbilar lastade med hjälp och förnödenheter träffats av bomberna. Och Reuters rapporterar att minst tolv människor – flertalet chaufförer – dödats i samband med dessa attacker.

Kort efter att de dramatiska nyheterna om nya bombattacker skickade FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura ut ett uttalande där han hälsar att han är rasande över angreppet på den humanitära hjälpen.

"Vår vrede över denna attack är enorm... konvojen var resultatet av en lång process med tillstånd och stora förberedelser för att stödja civila som är isolerats", skriver de Mistura .

Nytt möte på tisdag

När Syriens armé på måndagen dödförklarade vapenvilan skedde det med hänvisning till att "terroristgrupper" nonchalerat avtalet. Efter beskedet rapporterade AFP om granatbeskjutning och flygräder mot rebellkontrollerade områden i storstaden Aleppo.

Brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppgav kort därpå att det rörde sig om 35 flyganfall efter militärens besked.

Även lastbilar med hjälpsändningar har träffats under attackerna, som enligt SOHR utförts av både syriska och ryska krigsplan.

På tisdagen ska utrikesministrar från USA, Ryssland och andra nyckelländer i ISSG, den internationella stödgruppen för Syrien, träffas i New York för att "utvärdera situationen", enligt amerikanska UD:s talesman Mark Toner. Gruppen består av ett 20-tal länder, inklusive Saudiarabien och Turkiet.

Vapenvilan var framförhandlad av USA och Ryssland. Men ett USA-lett flyganfall i helgen, som enligt ryska utrikesdepartementet dödade över 60 regimsoldater i nordöstra Syrien, har bidragit till att öka spänningarna. USA har sagt att man trodde att man anföll terrorgruppen IS, men också att händelsen utreds.

– Vi är USA, har vi gjort något fel kommer vi att be om ursäkt för det, säger Elissa Slotkin, som sitter i den amerikanska ledningen för alliansen, under ett seminarium i Stockholm.

Attacken avblåstes

Slotkin understryker att Ryssland meddelades om koordinaterna en halvtimme innan attacken, och att den avblåstes så snart ryssarna kontaktade dem och sade att det var syriska mål som bombats. Men hon är också kritisk till hur händelsen använts som en dimridå för de åtaganden i avtalet om vapenvila som Ryssland inte levt upp till.

– De distraherar oss genom att prata om attacken, men humanitär hjälp kommer fortfarande inte in i Aleppo. Det här förhöjda tonläget har inte hjälpt till att upprätthålla upphörandet av fientligheter (vapenvilan), säger Slotkin.

Cliff Owen/AP/TT
USA:s utrikesminister John Kerry.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset