Roger Moore saknas av kollegorna. Arkivbild.
Roger Moore saknas av kollegorna. Arkivbild.
Film TT

Bond, Helgonet och godhjärtad gentleman av klassiskt snitt – så minns kollegorna och fansen Roger Moore.

Anders Frejdh, svensk Bondexpert som startat sajten ”From Sweden with love” har själv träffat Roger Moore ett tiotal gånger. Han säger till TT att han var en genuint omtyckt man.

Han var verkligen en gentleman. Jag har träffat väldigt många personer som har jobbat med honom och ingen har någonsin sagt ett ont ord om honom. Han var en extremt omtyckt person som var väldigt ödmjuk inför sin framgång. Han tyckte inte själv att han någon talang och skämtade väldigt mycket om sig själv, säger han.

"Oersättlig"

Moore var en av de goodwillambassadörer som verkat längst för Unicef, han utsågs till ambassadör för organisationen redan 1991. Véronique Lönnerblad, generalsekretare för svenska Unicef, minns honom med värme.

Han har rest för oss, deltagit i massa event, han är faktiskt oersättlig. Han sade alltid att han nog var mest känd som James Bond men att hans viktigaste roll i livet var att vara ambassadör, vilket är ett helt fantastiskt uttalande, säger hon.

Artisten Barbro "Lill-Babs" Svensson träffade Roger Moore för första gången på en scen i New York för 30 år sen. Moore medverkade i en direktsänd tv-sändning och bjöd upp Lill-Babs på scenen.

Konferencieren frågade om jag hade något jag ville fråga Roger om. Då sa jag "Ja. But not in public". Då garvade han bara.

Lill-Babs blev med åren god vän med Roger Moore och hans svenska fru Kristina Tholstrup. Den sista gången hon såg honom var då han firade sin 80-årsdag på en efterfest i Los Angeles.

Jag var i LA och de ringde upp mig och bad mig komma dit. Och så bad han mig sjunga en svensk folkvisa. Så då sjöng jag "Vänta inte" för honom. Han älskade svensk folkmusik. Jag tänker mycket på Kristina i dag, hans underbara fru. De hade det så bra tillsammans.

Kändisarna sörjer

Roger Moore var en omtyckt figur i filmbranschen och hans kollegor uttrycker sin sorg på Twitter.

"Få är så snälla och generösa som Roger Moore. Kärleksfulla tankar går nu till hans familj och vänner. Han kommer även att saknas av Unicef", skriver skådespelaren Mia Farrow.

"Roger Moore, älskade honom", skriver Russel Crowe.

Sångaren Boy George uttrycker också sin sorg över Bond-stjärnans bortgång.

"Vila i frid sir Roger Moore. Han var coolhetens kung".

Även de svenska filmkritikerna verkar rörande överens om att den adlade britten hade något särskilt.

"Vila i frid och i förvissning om att ingen blir coolare än i Helgonet, tack för allt Roger Moore", skriver Mårten Blomkvist, som skriver för Dagens Nyheter.

Han var en underskruvarnas mästare. En genreskådespelare, och som sådan väldigt bra. Han var också väldigt mycket sig själv, säger Gunnar Bolin på Sveriges Radios kulturredaktion.
Roger Moore saknas av kollegorna. Arkivbild.
Roger Moore saknas av kollegorna. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset