Bostadspriserna fortsätter att sjunka.
Bostadspriserna fortsätter att sjunka.

Det genomsnittliga priset på bostadsrätter backade med en procent i oktober. "Vi kommer se fler minustecken men än så länge är det ingen dramatik," säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik

I Stockholm har priserna legat stilla under en längre tid – nu syns samma trend i de andra storstäderna, enligt statistik från Svensk Mäklarstatistik.

– Göteborg och Malmö har levt ett annat liv fram tills nu. Men den här gången tog Stor-Malmö priset med minus 3 procent, det är mycket, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Mediebevakningen av läget på bostadsmarknaden kan ha påverkat utvecklingen, enligt Sandegren.

– Det är klart att det finns en psykologi inbland i det här. Speciellt när media spetsar till det, säger han.

Även företaget Valueguard har presenterat nya siffror baserade på de från Svensk Mäklarstatistik. Deras prisindex visar på en nedgång i Sveriges tre största städer. I Stockholm ser de en nedgång för bostadsrätter på 3,4 procent, i Göteborg 1,2 procent och i Malmö 2,9 procent.

På Valueguard jämför man de senaste månadernas nedgång med den stora finanskrisen 2008 och skriver: ”Historiskt har vi sett nedgångar under hösten under 2007, 2008 och 2011. Samtliga dessa år kännetecknades av nedgångar ända till årets slut och sedan en snabb återhämtning efter årsskiftet.”

Svensk Mäklarstatistik tror inte att de senaste siffrorna behöver vara inledningen på några kraftfulla och långvariga prisfall.

– Vi har lagt ett antal år av kraftiga uppgångar bakom oss. Då är det naturligt att komma in i en fas av en platt horisontell marknad som innehåller negativa inslag. Än så länge är det inga ras eller fall. Om det fortsätter att accelererar kanske det ser annorlunda ut om sex månader, säger Sandegren.

BOSTADSRÄTTER 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)
Riket – 1% + 1% + 4% 37 993
Centrala Stockholm – 2% – 2% + 2% 89 220
Stor-Stockholm – 1% – 1% ± 0% 56 048
Centrala Göteborg ± 0% + 2% + 9% 62 567
Stor-Göteborg – 1% + 2% + 11% 44 638
Centrala Malmö ± 0% + 3% + 12% 31 274
Stor-Malmö – 3% – 1% + 13% 27 890

 Svensk Mäklarstatistik

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset