Bostadsmarknaden fortsätter nedåt. Arkivbild.
Bostadsmarknaden fortsätter nedåt. Arkivbild.
Ekonomi TT

Bostadspriserna fortsatte att sjunka under december, visar nya siffror. Senast liknande nedgångar noterades var under Greklandskrisen 2011.

Det fortsätter nedåt och allt annat hade varit en överraskning, speciellt nu under december som alltid är en period med svalare marknad. Det allmänna klimatet och osäkerheten, som inte minst media rapporterar intensivt om, är förklaringen, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Inga tecken på vändning

De färska siffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter sjönk med 3 procent i december och villapriserna gick ned 2 procent. Inte sedan 2011 – under den så kallade Greklandskrisen, eller eurokrisen – har liknande prisfall som pågått i flera månader noterats.

Då varade nedgången under cirka åtta månader. Nu har vi sett prisfall i några få månader. Någon gång kommer det att vända eller plana ut. Men de tecknen ser vi inte ännu, säger Sandegren.

Även Valueguards hox-index visar på en bred nedgång. Bostadsrättspriserna har enligt hox-index sjunkit med 2,7 procent i Sverige den senaste månaden.

Inbromsningen på bostadsmarknaden inleddes under förra året i centrala Stockholm, fortsatte i hela huvudstadskommunen för att senare omfatta resterande delar i hela Stockholms län.

Det som har varit tydligt de sista månaderna är att Stor-Göteborg och Stor-Malmö också har följt efter, säger Sandegren.

Fenomenet syns i de senaste siffrorna. På årsbasis ligger bostadsrättspriserna på plus i Göteborg och Malmö och på minus i Stockholm. Men under de senaste tre månaderna har priserna fallit även i Göteborg (-6 procent) och i Malmö (-8 procent).

Under den senaste månaden har det också blivit tydligt att boprisfallet även omfattar villor.

Villamarknaden har dämpats och det har varit tydligt i Stockholms kommun och Stockholms län. Marknaden har en annan karaktär, den är långsammare och den har längre säljcykler, säger Sandegren.

Borätter faller troligen mer än villor

Förklaringen till den långsammare marknaden är, enligt Sandegren, att ett villaköp ofta betraktas som större då det innebär ett köp av en fastighet. Detta jämfört med vad som beskrivs som de mer "lättflyktiga" bostadsrättsaffärerna där köparen blir medlem i en förening.

Under uppgångsåren som vi haft fram till relativt nyligen så har bostadsrätter ökat kraftigare än villor. Därför är det också troligt att bostadsrätter kommer att gå ned mer än vad villorna gör i nedgångsperioden, säger Per-Arne Sandegren.
Bostadsmarknaden fortsätter nedåt. Arkivbild.
Bostadsmarknaden fortsätter nedåt. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Privatekonomi