Flera lejonungar har fötts på Borås djurpark under åren. När de vuxit upp har de avlivats av djurparken – trots att de är fullt friska.

Sedan 2012 har tretton lejonungar fötts på Borås djurpark. De är parkens huvudattraktion och lockar både besökare och media. SVT berättar nu att när ungarna är vuxna så avlivas de.

Av de 13 ungar som har fötts är det bara två idag som lever. Två har dött en naturlig död medan de andra nio har blivit avlivade, detta på grund av att de varit så kallade ”överskottsdjur”.

– Det går inte att säga generellt vad ett överskottsdjur är men det är ett djur som av en eller annan anledning inte passar in i vår kollektion. Detta är egentligen ett resultat av ett gott avelsarbete, säger Bo Kjellson som är VD på Borås djurpark till SVT.

Bo Kjellson berättar att de har försökt flytta lejonen till andra djurparker, men att ingen kunde ta emot dem. Aggressionerna i lejongruppen ska ha ökat och parken ska ha då ha känt sig tvingad till att avliva dem.

Djurparken har nu fått kritik för hur de jobbar. Helena Pedersen, forskare i kritiska djurstudier anser att det är cyniskt att använda lejonungarna i marknadsföringssyfte för att sedan avliva dem.

– Det är en ekonomisk verksamhet som djurparkerna bedriver. Jag tror att alla som jobbar i djurpark vet att det som drar folk är djurungarna som föds på våren. Och vad som sedan händer med djuren när de växer upp är en annan fråga. Jag tycker det är ganska cyniskt, säger Helena Pedersen till SVT.

Bo Kjellson håller dock inte med om kritiken och säger att det skulle vara konstigt att inte visa upp ungarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset