”Babel” är tillbaka med Jessika Gedin vid rodret. I Metros Tuffometro berättar hon vilket spännande möte hon ser fram emot i höst, vilka böcker hon skäms mest över att äga och så avslöjar hon vilka droger hon testat i sin ungdom.

Vilket är det mest spännande möte du har i den nya säsongen av ”Babel”?
– Det vet jag ju inte förrän efteråt. Men jag är väldigt nyfiken på Jeanette Winterson. Hon är en av mina idoler och jag beundrar henne enormt. Jag har läst allt hon har skrivit. Hon är en spännande person och nu har hon kommit ut med en självbiografi som också är nyckeln till hela hennes författarskap.

Vem är Sveriges mest överskattade författare?
– Den frågan hade jag kunnat svara på för ett år sedan när jag var recensent men inte nu. Men en av världens mest överskattade böcker är Patrick Süskinds ”Parfymen”. Den är mycket banalare än den ser ut.

Det blev ett medialt drama då du skilde dig från Ola Lindholm och blev tillsammans med hans vän Pål Hollender. Hur mycket ångest hade du inför det beslutet?
– Den sortens privata frågor besvarar inte jag. Det angår inte dig och det angår inte Metros läsare.

Vem är Sveriges mest underskattade författare?
– Ofta får de urfina recensioner men kanske inte de försäljningssiffror som de förtjänar. En av dem är Lina Wolff. Hennes böcker borde alltid få bli kioskvältare.

Vilken är den bästa bok du har läst?
– Jag tror den bok som påverkat mig allra mest är ”Den olydiga ballongen” av Gunnel Linde. Jag läste den när jag var barn och blev helt besatt. Jag skrev till och med brev till Gunnel Linde för att boken inte gick att få tag på och hon svarade snällt att hon inte heller hade något exemplar. Till sist stal min kompis boken från ett bibliotek och gav till mig, ett brott som borde vara preskriberat nu. 

Innan ni blev tillsammans gjorde Pål Hollender dokumentärfilmen ”Buy bye beauty” där han bland annat låg med  prostituerade i Lettland. Vad tycker du om filmen?
– Påls filmer får du prata med Pål om. Men jag har en enorm respekt för Påls konstnärskap och jag beundrar honom mycket. Han har en mycket speciell blick och ett enormt världssamvete.

Om kulturpolisen gjorde razzia hemma hos dig, vilken bok skulle du skämmas mest över om de hittade?
– De skulle hitta en rad med seriemördarencyklopedier som jag har. Jag har också mycket medicinhistorisk litteratur med bilder på en massa konstiga sjukdomar. Mycket blod och bölder är det. Jag kan inte ens förklara varför. Det är bara sjukt och konstigt.

Vilka karriärmål har du kvar att uppfylla?
– Jag är en sådan slacker så jag har inga karriärmål. Det finns förstås saker som jag vill göra men jag har ingen riktig linje. Jag vill vara en sorts frilansbibliotekarie som får läsa och sen uppmuntra andra att göra det. Jag vill bara prata om böcker och får jag betalt för det så är jag skitglad.  

Vilka droger har du testat?
– Jag har väl gått igenom de gamla vanliga drogerna när jag var yngre. Vilka de är? Tja, jag har ju rökt hasch förstås. Men jag bara tokkräks av det. Jag är ett kontrollfreak och hatar att inte ha full koll hela tiden, så jag är ganska måttligt tråkig. Jag önskar att jag vore mer spännande och mystisk.

Hur är du som mamma?
– Det får jag väl fråga min dotter om tio år. Det finns saker jag är bra på och saker som jag är dålig på. De positiva sakerna är att jag är bra på att läsa högt, på att svara uppriktigt på alla frågor och på att bygga lego. De dåliga sakerna är att jag är slarvig när det kommer till sådana saker som matsäck, skolmöten, komma i tid till kvartssamtal. Och så är jag orolig. Jag är en hönsmamma och jag vill inte att det ska vara så. Jag vill att Isa ska känna sig fri och stark men det är skitjobbigt för jag vill inte släppa henne.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend