Emil Andersson och Linus Karlsson under torsdagens Paralympics-semifinal i lag mot Kina.
Emil Andersson och Linus Karlsson under torsdagens Paralympics-semifinal i lag mot Kina.

Det blir minst silver för Emil Andersson och Linus Karlsson i Paralympics. Bordtennisherrarna vann semifinalen mot Kina med 2–1.– Nu går vi för guld, säger Linus Karlsson inför finalen mot Ukraina.Damlaget får nöja sig med bronsmatch.

Sverige vann den inledande dubbelmatchen med 3–2 i set efter att ha vänt 1–2-underläge till seger. Skiljesetet vanns med klara 11–5.

Emil Andersson såg sedan ut att ta revansch mot Zhao Shuai efter kvartsfinalförlusten i singelturneringen. Andersson ledde med 2–0 i set, men tappade till 2–3-förlust mot Zhao Shuai, som tog guld i singel.

"Räddade mig"

– Det är klart att det var tungt. Men jag visste att jag lämnade över allt i goda händer till Linus. Det var skönt att han gick in och räddade mig, säger Emil Andersson.

I stället blev det Linus Karlsson som skickade Sverige till final efter 3–1 i set mot Ye Chaoqun. Karlsson gjorde en närapå prickfrimatch, förlustsetet undantaget.

– Jag servade väldigt bra, jag tror att det var nyckeln till segern. Och han hade inte så mycket att sätta emot, säger Linus Karlsson.

Trots segern mot favorittippade Kina är det svenska laget långtifrån nöjt.

Möter världsettan

– Nu när vi är i final vill vi tampas om det där guldet. Vi gjorde en bragdmatch i dag och får försöka göra en till nu, säger Emil Andersson.

Finalen mellan Sverige och Ukraina spelas klockan 17 svensk tid på fredagen. I motståndarlaget är det framför världsettan Viktor Diduch som svenskarna måste se upp med.

– Ukraina är starka. Diduch är kanske världens bästa spelare i vår klass. Men kan vi få honom lite på fall så har vi en riktigt bra chans, säger Emil Andersson.

– Han är väldigt bra. Så jag tror att dubbeln kan bli avgörande. Men som vi spelar nu är det inte omöjligt att slå honom heller, säger Linus Karlsson.

Damerna förlorade

Någon guldmatch blir det inte för damlaget, Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck, i klass 4–6. Paret inledde med att förlora dubbelmatchen med 1–3 och trots att Ahlquist vann sin singel mot Borislava Peric-Rankovic räckte det inte.

Ingela Lundbäck förlorade i tre raka set mot Nada Matic och nu får Ahlquist/Lundbäck göra upp med Sydkorea om bronset. Matchen om tredjepris spelas på lördag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset