Om Mattias Falck vinner dagens VM-final anser Mikael Appelgren att han förtjänar bragdguldet.
Om Mattias Falck vinner dagens VM-final anser Mikael Appelgren att han förtjänar bragdguldet.

Under söndagseftermiddagen spelar Mattias Falck final i bordtennis-VM – Sveriges första på över 20 år. Den fyrfaldiga världsmästaren Mikael Appelgren är imponerad av insatsen, men inte helt överraskad. "Det kändes redan efter tredje omgången som att det ändå kunde bli final", säger han.

Inte sedan svensk bordtennis storhetstid, på 80- och 90-talet, har man haft en finalist i singel. Den senaste gången, 1997, var det självaste Jan-Ove Waldner som där och då vann ett av sina totalt sex VM-guld.

Den gyllene generationen – där ”J-O”, Jörgen Persson, Mikael Appelgren, Peter Karlsson och Erik Lindh ingick – tog hem åtskilliga mästerskapsguld. Bland annat belönades man med bragdguldet efter att man, som lag, ”rev den kinesiska muren” och satte stopp för Kinas dominans i och med VM-guldet 1989.

LÄS MER: Marcus Leifby: Därför ska du följa bordtennis-VM

”Då var intresset skyhögt”

När Mattias Falck nu tagit sig hela vägen till VM-final har Mikael Appelgren följt mästerskapet slaviskt på hemmaplan, och framgångarna väcker flera gamla minnen till liv.

– Jag satt hemma och tittade på semifinalen igår samtidigt som jag pratade med ”J-O”. Det är fantastiskt roligt, man kastas ju tillbaka till när vi själva lirade för 100 år sedan. Då var intresset för bordtennis skyhögt, på en helt annan nivå än i dag, säger han.

På många håll har Falcks finalplats beskrivits som en överraskning, men Mikael Appelgren menar att framgången ändå inte var helt oväntad.

– Redan efter tredje omgången kändes det som att det kunde bli final, han är högt rankad och hamnade på den lättare halvan av slutspelsträdet. Det gör dock inte insatsen mindre imponerande, bordtennis är enormt stor sport internationellt och det är få sporter där alla kan slå alla, oavsett ranking, säger han.

”Vi höll på lite för länge”

Efter att Appelgrens egen generation, med spelare födda på 60-talet, lade racketarna på hyllan har Sverige haft svårt att nå några större framgångar inom bordtennis.

Generationsväxlingen har varit utmanande, men nu verkar man alltså vara på rätt spår igen.

LÄS MER: Marcus Leifby: Det är männen – inte marknaden – som styr idrotten

– Vår generation var såpass bra att vi nog höll på lite för länge, det gjorde det säkert svårt för andra att komma in. Sedan är konkurrensen stenhård internationellt, vi har inte samma möjligheter som till exempel Kina, Sydkorea och Japan. Där är bordtennis enormt stort och det finns inga gränser gällande de ekonomiska resurserna, säger Mikael Appelgren.

”Då måste han få bragdguldet”

I finalen ställs Mattias Falck mot en av Kinas kanske bästa spelare någonsin, Ma Long. Med nio VM-guld och tre OS-guld på meritlistan är han nu ute efter sitt tredje raka VM-guld i singel, en prestation som ingen spelare lyckats med sedan 60-talet.

Mikael Appelgren menar att kinesen utan tvekan är storfavorit i söndagens final, men tillägger att det endast skulle göra en svensk seger såpass mycket mer imponerande.

LÄS MER: ”Boxning har inte fler skador än bordtennis”

– Skulle han gå och vinna finalen är det inget snack, då måste han få bragdguldet. Att vinna VM i en sport där konkurrensen är så tuff smäller väldigt högt. Men skulle jag tippa så har han kanske 25 procents vinstchans, så visst slår han ur underläge, säger Appelgren och fortsätter.

– Vi i den äldre generationen brinner fortfarande för sporten och kommer givetvis sitta bänkade framför tv-apparaterna i dag.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset