Missmodet sprider sig bland de borgerliga väljarna. Fyra av tio alliansväljare tror nu att Stefan Löfven blir näste statsminister, enligt Yougov.

För fyra år sedan låg alliansen efter med drygt 10 procent ett halvår innan valet – men mirakelvände till seger.

Och för ett år sedan trodde hela 82 procent av alliansväljarna fortfarande på en seger för Reinfeldt, trots att oppositionen då ledde med sex procent i Yougovs majmätning.

Men med fyra månader kvar till valet tror bara 59 procent av de borgerliga väljarna fortfarande på seger.

– Man kan fråga sig om alliansen väljare är realister eller om de håller på att tappa tron på att Reinfeldt kan vända opinionen på samma sätt som 2010, säger Lars Gylling, kommunikationschef på Yougov.

►Valtaktikerna som partierna inte vill prata om

Bland hela väljarkåren har raset varit ännu större. I maj 2013 tippade ungefär lika många på Löfven som på Reinfeldt som näste statsminister. I Yougovs nya mätning uppger nu 69,5 procent att de tror att Stefan Löfven kommer att leda landet under nästa mandatperiod. Bara 27,6 procent tror att Reinfeldt sitter kvar.

Men Moderaternas pressekreterare Kent Persson är inte särskilt orolig:

– Närmare två miljoner väljare bestämmer sig sista veckan innan valet. Vi ska prata med 900 000 människor och vi tror att det gör stor skillnad på valresultatet, säger han.

►Tidigare Yougov-mätning: Varannan tror att Löfven tar över

I partimätningen redovisas för första gången Feministiskt initiativ med egna siffror. Partiet får 2,6 procent. Yougovs kommunikationschef Lars Gylling har tittat närmare på varifrån Fi plockar sina väljare. Han betonar att det statistiska underlaget är väldigt litet.

– I debatten har Fi förts fram som en del av vänsterblocket. Men i vår ministudie plockar partiet fyra av tio väljare från den borgerliga alliansen. Framför allt är det Folkpartiet som tappar till Fi.

►Statsvetare: Därför granskas inte Fi

Ställningen mellan blocken är i stort sett oförändrad, 48,9 procent för S-V-MP mot alliansens 36,4 procent.

Fotnot: Undersökningen genomfördes 9 april–6 maj i en onlinepanel. Ett representativt urval på 1 423 personer från 18 år och uppåt deltog.

”Påverkar inte viljan att gå och rösta”

– Det är inte så konstigt att borgerliga väljare börjar misströsta när det rödgröna blocket har haft greppet under så lång tid, men jag tror inte det påverkar viljan att gå och rösta på valdagen. Folk väntar allt längre med att bestämma sig och flera undersökningar visar att borgerliga väljare är soffliggare i mindre utsträckning än vänsterväljare, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

– Att Fi tar röster även från det borgerliga blocket är egentligen inte så konstigt. Det är ingen vågad gissning att det framför allt handlar om kvinnor och varken under alliansens eller socialdemokratins tid vid makten har det hänt särskilt mycket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014