Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Två borgmästare som styr staden Diyarbakir i Turkiet har frihetsberövats och förhörs med anledning av en utredning gällande terrorbrott, uppger landets säkerhetstjänst.Förra månaden avsattes tjugofyra borgmästare som misstänks ha kopplingar till terrorstämplade PKK.

Ett stort antal poliser fanns utanför stadshuset i staden efter att borgmästarna Gultan Kisanak och Firat Anli gripits. Diyarbakir, den största staden med kurdisk majoritet i sydöstra Turkiet, har skakats av sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och medlemmar av det förbjudna Kurdistans arbetarparti (PKK).

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har upprepade gånger varnat för att lokala befattningshavare som anklagas för att erbjuda logistiskt stöd till PKK – som Ankara anser vara en terroristorganisation – kommer att ställas inför rätta.

Förra månaden avsattes tjugofyra borgmästare som misstänks ha koppling till PKK, och ersattes med lokala politiker nära Erdogans parti AKP. Den kontroversiella handlingen utlöste sammandrabbningar, och den som tog över borgmästarrollen i staden Van i östra Turkiet sköts till döds den 16 oktober.

Kurdistans arbetarparti (PKK) kämpar för självständighet i sydöstra Turkiet sedan 1980-talet. Gerillarörelsen har terrorstämplats av Turkiet, USA och EU.

PKK-ledaren Abdullah Öcalan greps och fängslades 1999. I mars 2013 uppmanade han till vapenvila som i huvudsak hölls fram till i juli förra året. Läget är nu värre än på årtionden i konflikten som kostat minst 40 000 människoliv.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset