Lahcen Bzioui tycker att situationen i familjens hem är mardrömslik efter ett halvårs renovering med störande ljud.  Han riktar  skarp kritik mot det privata  fastighetsbolaget Akelius. 
Lahcen Bzioui tycker att situationen i familjens hem är mardrömslik efter ett halvårs renovering med störande ljud.  Han riktar  skarp kritik mot det privata  fastighetsbolaget Akelius. 

På Önskehemsgatan 43, mitt i Högdalens centrum, har det under ett halvår pågått störande renoverings­arbete. Hyresgästerna beskriver situationen som ”ett rent helvete”. Men fastighets­bolaget Akelius viftar bort kritiken.

När Metro besöker familjen Bzioui i Högdalen får vi skrika åt varandra för att höra. Det privata fastighetsbolaget Akelius renoverar lägenheter i fastigheten och ljudet från borrandet är öronbedövande. Efter tio minuter har undertecknad fått huvudvärk. Så här har Lahcen och Essaadia Bzioui och deras barn haft det i ett halvår. 

– Vad kan man säga? Det är ett rent helvete. Och vi får inga svar av Akelius, hur länge ska det hålla på? Det enda besked som vi fått är: ”Om ni vill flytta får ni ordna det själva.”

Någon kompensation från hyrevärden har familjen inte erbjudits. Förutom borrandet, som tidigare även pågått på helgerna, pekar familjen Bzioui även på en rad andra problem med deras lägenhet. I köket visar Lahcen mögel under linoliumgolvet och vid olika fönster har tätning släppt. 

– I vinter har vi fått köpa in extra element för att det varit så kallt på nätterna, säger Lachen och suckar. Han är både arg och uppgiven. 

Utanför höghuset, vid en plats som är tänkt som lekplats för barn, står en nedklottrad container. Runt omkring trängs soppåsar och bråte. Soprummet är överfullt och äckligt. Roger Malmqvist som är ortschef på Fastighetsbolaget Akelius, vill inte bli intervjuad på telefon om problemen, i stället svarar han via mejl.

Klagomålen haglar från hyresgästerna som är djupt frustrerade – vad
säger ni till dem? 

– Det stämmer att det har förekommit en del ljud i fastigheten och vi har full förståelse att man kan finna det jobbigt om man är hemma dagtid. Vi kan samtidigt inte strunta i att utföra nödvändigt underhåll. Vår ambition är att ha friska fräscha hus.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset