Bosse bildoktorn har nyss fyllt 65.
Bosse bildoktorn har nyss fyllt 65.

En misslyckad evighets­maskin och en tur med morbrors ­Mayflower i en grönskande allé. Bosse »Bildoktorn« Anderssons motorintresse föddes långt innan han tog körkort – i dag är han nyss fyllda 65 och bygger på sin dröm i garaget.

Vad kör du för bil?
– Min »everyday transport«, en Volvo V70 som är två år gammal med så få finesser som möjligt. Modellen är en av de absolut sista som tillverkades. Jag har en filosofi om att en bil är som bäst precis innan den läggs ner, då har man fixat alla barnsjukdomar.

Vilket är ditt första bilminne i livet?
– När jag var fyra år gammal och blev upp­hämtad en kväll av min morbror Mats, i hans ­Triumph Mayflower. Jag stod på kardantunneln och tittade fram bakom sätena, det var en lång allé ut till hans gård som ­lystes upp av strål­kastarna.

LÄS MER: Så funkar de nya besiktningsreglerna

Och när fastnade du för motorintresset?
– Det var en serie av flera saker, nu när jag ­tänker tillbaka. Men jag var intresserad av teknik redan från tidig ålder. En gång försökte jag uppfinna en evighetsmaskin – det var dömt att misslyckas. Jag hade en äldre kusin som var ingenjör, han förklarade för mig på ett pedagogiskt sätt att energi inte kan tillverkas, utan att den bara kan omvandlas. Då berättade han om bilmotorer och jag tror det var det som var den utlösande faktorn. Som tioåring bestämde jag mig för att bli bilmekaniker.

”Som tioåring bestämde jag mig för att bli bilmekaniker”, säger Bosse Andersson.

Hur blev du »Bosse ­Bildoktorn«?
– Det har vuxit fram, efter att ha jobbat på en massa verkstäder som bilmekaniker började jag skriva i motortidningen Automobil och kallades då »Automobildoktorn«. Folk fick skriva in till mig och fråga om sina bil­problem. Det utvecklades till »Fråga bildoktorn« i Sveriges Radio och på TV blev det slutligen »Bosse Bildoktorn«.

Vilken är den vanligaste frågan du får?
– Just den frågan: ­»Vilken är den vanligaste frågan du får?« Utöver det är det ofta folk som varit på en verkstad fem gånger och inte hittat felet, det är ju rätt svårt. Då brukar jag råda dem att lösa in bilen till en ny bil.

LÄS MER: Från ekorrsvans till g-keps – här är bilprylarna vi minns

Har du några personliga bilprojekt på gång just nu?
– Ja, jag bygger en egen sportvagn hemma i garaget. Jag fick tag i en krockad Jaguar från Tyskland, som jag utgår från, men jag modifierar det mesta. Alla fabriksbyggda bilar är anpassade för att passa flera sorters männi­skor, men jag vill bygga en bil som bara är anpassad till mig – that’s it.

Bosse »Bildoktorn« Andersson

Ålder: 65 år.

Gör: Bilmekaniker, före­läsare, skribent och programledare.

Karriär i korthet: Har arbetat som bilmekaniker sedan 70-talet, samt även haft en karriär som fordons­lärare. Blev känd för svenska folket år 1996 när har han, till­sammans med Hasse Pettersson, började sända »Fråga bildoktorn« i Sveriges Radio P4 – ett program som han gör än i dag. Syntes i tv-rutan 2003–2005 i SVT som programledare för ­tv-programmet »Bosse bildoktorn«. Han har även skrivit flera artiklar och läroböcker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bilar motor