Bosse Lindquist gjorde de uppmärksammade dokumentärerna om Paolo Macchiarini och skandalen på Karolinska institutet.
Bosse Lindquist gjorde de uppmärksammade dokumentärerna om Paolo Macchiarini och skandalen på Karolinska institutet.

Med dokumentärserien "Experimenten" avslöjade Bosse Lindquist allvarliga missförhållanden på Sveriges ledande sjukhus och medicinska universitet. Ännu tror han inte att affären Macchiarini är över.

"Experimenten", en dokumentärserie i tre delar på SVT, blev startskottet för en skandal som skakar Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Bakom dokumentärserien finns Bosse Lindquist, författare, regissör och producent av radio och tv.

Trodde inte det stämde

När TT når honom är han i London för att dubba sin serie till engelska så att den kan sändas i BBC.

TT: När du började filma serien, trodde du då att den skulle få sådana konsekvenser?

– Jag trodde först inte att det stämde för jag trodde inte att det här kunde ha skett på Karolinska. När jag insåg att det var sant trodde jag inte att vi skulle lyckas förändra någonting, utan att vi skulle bli en liten röst mot ett mycket tyngre Karolinska, säger Bosse Lindquist.

"Fler inblandade"

TT: Varför tror du att dokumentärerna har fått ett så stort genomslag?

– Ett skäl är väl att vi lade hela pusslet, inte bara den svenska delen, utan även de bitar som handlar om Ryssland och Amerika. Det chockerar på djupet när man inte kan lita på läkare, man är så utsatt som patient. Jag tror att många känner igen den arrogans som vissa på KI och KS har visat.

TT: Tror du att vi får se ytterligare konsekvenser av affären?

– Det är inte färdigt ännu, fler personer är inblandade. Man har inte gått till botten med varför de fyra läkare som larmade om Macchiarini inte togs på allvar, utan motarbetades. De utredningar som kom nu var jättebra, men det finns en miss i dem och den rör operationerna i Ryssland. De hade aldrig ägt rum utan KI.

Janerik Henriksson/TT
Bosse Lindquist (med mikrofonen) tar emot priset årets granskning för "Dokument inifrån" under tv-galan Kristallen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset