Det går trögt, trögt för försöken att få hyresgäster att köpa andelsägarlägenheter. Botkyrkabyggen, som är först i landet med den nya upplåtelseformen, tvingas nu rea ut andelarna för en tredjedel av ursprungspriset.

Scanpix

Ett av husen på Skarpbrunnavägen i Norsborg där boende nu får rejält mycket billigare pris för sina andelsägarlägenheter. 

För Benjamen Gorges, en av hyresgästerna på Eriksbergsåsen i Norsborg som vill bli andelsägare i fastigheten, betyder det att priset för hans fyra sänks från 400 000 till 158 000 kronor.

– Det känns som att jag har vunnit en lott om jag får köpa min fyra för 158 000 kronor. Men hade de inte sänkt priset hade många hoppat av, säger han till tidningen Hem & hyra.

Från början var tanken att alla andelsköpare skulle ta lån i samma bank, med fastigheten som säkerhet, och därmed till en förhållandevis låg ränta. Men bankerna har inte varit intresserade. I stället måste köparna ta blancolån.

– Det är högre ränta på sådana lån, och därför valde vid att istället sänka priserna, säger Ulf Nyqvist, vd för Botkyrkabyggen, till Metro.

Det nya erbjudandet innebär att andelsägaren får en mindre del av fastigheten. Samtidigt höjs avgifterna något för att kompensera att bostadsbolaget äger en större andel av fastigheten.

Enligt Ulf Nyqvist räcker det med att 15-20 procent av hyresgästerna accepterar erbjudandet för att affären ska bli av. I så fall blir Botkyrkabyggen först i landet. Tidigare har även det kommunala bostadsbolaget i Eskilstuna gjort ett försök med andelsägarsystem, men det lades ner när alltför få hyresgäster var intresserade.

Systemet med andelsägarlägenheter är tänkt att ge boende en chans att få del i ägandet även i områden där intresset för att bilda bostadsrättsföreningar är svagt.

De boende får köpa en andel i fastigheten, och får rätt att disponera lägenheten precis som en bostadsrätt, med eget ansvar för att rusta upp och sköta om bostaden. Istället för hyra betalar andelsägarna en avgift till bostadsbolaget, som fortfarande är huvudägare av fastigheten och sköter förvaltningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset