Unga drabbas hårt av bostadsbristen. Fler än en av tio har avstått jobb eller studieplats på grund av att de inte hittar någon bostad. Bostadsministern: Tyvärr är jag inte förvånad.

Pär Hugosson

Ken Thiang, 24, Johanneshov, saknar en egen bostad. – Men jag har haft tur eftersom min
pappa har en lägenhet som jag kan bo i. Det är uppenbart att det finns en brist på bostäder,
några av mina kompisar har bara tillfälliga bostadslösningar, säger han.

En färsk undersökning från försäkringsbolaget If visar att många ungdomar drabbas hårt av bristen på bostäder.

12 procent av de svarande i åldrarna 18–29 år uppger att de tackat nej ­eller avstått från att söka jobb eller utbildning de ­senaste tre åren på grund av risk för bostadsbrist.
– Det här är ett problem som man måste ta på större allvar än vad man gjort hittills. Många unga som vill utvecklas får inte möjlighet till detta på grund av bostadsbristen, det är ju rent tragiskt, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If. Undersökningen visar att bostadsbristen har blivit ett samhällsproblem.

Att bristen på bostäder ökar i Sverige är känt ­sedan tidigare. I nästan hälften av landets kommuner råder bostadsbrist, visade siffror från Boverket som presenterades i somras.  Tre av fem svenskar bor i kommuner där det är ont om bostäder och högst tryck är det på storstäderna.

Det behövs byggas minst 35 000–40 000 nya lägenheter per år, anser Statens Bostadskreditnämnd (BKN).
– Det byggs för lite. Det behövs fler lägenheter för att få bukt med problemet, säger Lars Magnusson, generaldirektör på BKN.

Attefall: Det är mycket allvarligt

Bostadsminister Stefan Attefall (KD), som tidigare sagt i Metro att studenter måste väga in bostadssitua-tionen när de väljer utbildningsort, tycker att situationen är allvarlig.
– Tyvärr blir jag inte förvånad över de här siffrorna, jag tror att det indikerar exakt det som många upplever, säger Attefall om undersökningen.

Hur allvarlig är situationen?
– Mycket allvarlig, och dessutom påverkar det människors vardag på ett direkt sätt.

Många menar att det saknas politisk vilja för att lösa problemet?
– Sverige har under många år legat efter när det gäller bostadsbyggande och det tar tid att bygga i kapp. Men just nu kraftsamlar vi för att ta tag i situationen, men det finns inga quickfix-lösningar när det gäller bostadsbyggande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset