Bostadsministern vill samarbeta med oppositionen för att få fart på bostadsbyggandet.
Bostadsministern vill samarbeta med oppositionen för att få fart på bostadsbyggandet.

Det råder akut bostadsbrist i Sverige. Därför vill bostadsminister Mehmet Kaplan, MP, bygga 700 000 nya bostäder – i något som kan liknas vid ett nytt miljonprogram. Men han behöver oppositionens hjälp.

Det behöver byggas 75 000 nya bostäder varje år fram till 2025, enligt Boverkets larmrapport från i höstas. I nuläget byggs det inte i närheten av det.

Nu har bostadsminister Mehmet Kaplan, MP, samlat oppositionspartierna för att försöka få till en blocköverskridande överenskommelse över en längre tid. På måndag hålls de första samtalen.

►LÄS MER: Miljonprogram eller miljonvillor – segregerat Sverige allt mer uppdelat

Planen är att följa Boverkets prognos och bygga 700 000 nya bostäder fram till och med 2025. Något som Mehmet Kaplan liknar vid ett nytt miljonprogram,  enligt Aftonbladet.

– Jag är själv uppvuxen i miljonprogrammet. Det har sina kvaliteter, men det finns saker som skulle kunna ha gjorts bättre, säger han och poängterar att det handlar om att bygga rätt från början – ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart, säger bostadsministern till tidningen.

Det krävs en rad åtgärder för att få igång byggandet, enligt Kaplan. Han vill bland annat att investeringsreglerna ska förenklas och att staten ska ges ett större helhetsansvar. Dessutom vill ministern ställa hårdare krav på kommunerna.

– Många kommuner gör inte tillräckligt utan förlitar sig på att grannkommunen ska bygga. Utgångspunkten är att det inte ska behövas sanktioner, men om det inte räcker är jag inte främmande för att vi måste se vad som går att göra på den biten också, säger Mehmet Kaplan till Aftonbladet.

Enligt Boverkets prognos från november förra året kommer bygget av runt 53 000 bostäder att påbörjas under 2016.

LÄS MER: Flyktingar får förtur i bostadskön – nu hotas ansvariga politiker

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik