Nedkylning på bostadsmarknaden i centrala Stockholm och Göteborg.
Nedkylning på bostadsmarknaden i centrala Stockholm och Göteborg.

Priserna på bostadsrätter och villor sjunker för andra månaden i rad. Det visar den senaste statistiken över bostadsförsäljningar som sammanställts av Svensk Mäklarstatistik.

Precis som förra månaden sjönk priserna på villor och bostadsrätter med 1 procent i riket. Jämfört med för ett år sedan har priserna stått still.

Men i de centrala delarna av Stockholm, Göteborg och Malmö har priserna på bostadsrätter stigit det senaste året. I Stockholm med 1 procent, i Göteborg med 2 procent och i Malmö med 3 procent.

LÄS MER: Lista: De bostäderna var dyrast 2018

– När det gäller årstakten kan vi konstatera att alla centrala delar nu ligger på plus. Storstadsområdena uppvisar en blandad bild med Stor-Malmö på plus, Stor-Göteborg oförändrat och Stor-Stockholm på minus, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande.

Backar i centrum

Men priserna i både centrala Stockholm och centrala Göteborg backar med en procent i januari. I centrala Malmö är priserna oförändrade.

I januari såldes omkring 10 600 bostäder i Sverige. Det är något färre jämfört med 2018 men fler jämfört med 2017 och 2016.

LÄS MER: Tre experter: Så blir bostadsmarknaden 2019

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bostäder