"Jag hoppas verkligen det här inte är vanligt."
"Jag hoppas verkligen det här inte är vanligt."

När 24-åriga Hanna från Sundsbruk i Sundsvall lade upp en annons på Facebook om att hon behövde en lägenhet fick hon snabbt svar. Men glädjen försvann snabbt när hon insåg att hyresvärden krävde sexuella gentjänster av henne. ”Jag blev förbannad”, säger Hanna till Metro.

Tidigare i november lade 24-åriga Hanna Lundmark från Sundsbruk i Sundsvall ut ett inlägg i en lägenhetssökargrupp på Facebook. I inlägget framhöll hon att läget var akut och att hon snabbt behövde en lägenhet. Det dröjde inte länge innan hon fick ett svar från en potentiell hyresvärd.

Men, som SVT nyheter Västernorrland först kunde berätta, blev glädjen kortvarig.

LÄS MER: Experten: Så pratar ni om #metoo i relationen

Mannen erbjöd en 2:a mitt i centrala Sundsvall för en billig hyra. Enligt mannen var det många som hade hört av sig om lägenheten, men att de kanske kunde ”komma överens om något”.

– Han frågar mig vad jag tycker om tjänster och gentjänster. Jag var tvungen att fråga vad han menade rent konkret, och då framgick det att han menade sexuella tjänster, säger Hanna till Metro.

”Om du fattar samma tycke som mig som jag har för dig föreslår jag att vi åker och tittar på lägenheten tillsammans. Om du gillar den så drar vi ner persiennerna om du förstår vad jag menar. 😉  Känns som du garanterat kommer bli bästa bostadsgästen då 😉  och jag bästa hyresvärden”, skrev mannen bland annat i sina meddelanden till Hanna.

Hanna blev ställd och besviken.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, jag blir förbannad.

Hanna valde att lägga upp en skärmdump på konversationen i gruppen där hon först sökt lägenheten, för att varna för hyresvärden. Enligt Hanna fick hon massiv respons, i princip bara positiv. Hon polisanmälde också mannen för sexuellt ofredande.

Nu vill Hanna att fler ska bli medvetna om att sådana här saker händer, särskilt i skenet av den pågående #metoo-kampanjen, där kvinnor uppmanas att berätta sexuella trakasserier och övergrepp de blivit utsatta för.

– Jag hoppas verkligen det här inte är vanligt. I så fall är det fruktansvärt.

LÄS MER: Unga kvinnor lockas med ”diamanter och champagne” – för att bli sugarbabies

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om metoo