Bostonbomben utlöstes med fjärrkontroll
Bostonbomben utlöstes med fjärrkontroll

Amerikanska myndigheter uppger att de explosioner som dödade tre och skadade fler än 260 personer utlöstes med en fjärrkontroll.

Personer nära utredningen uppger för nyhetsbyrån AP att bomberna som detonerade under Boston Marathon inte var särskilt sofististikerade och att de förmodligen utlösts från närliggande kvarter. Enligt åtalet mot den överlevande av de terrormisstänkta bröderna ska den yngre brodern, Dzhokhar Tsarnaev, ha setts med en mobiltelefon i handen minuterna före den första explosionen. Mobiltelefoner har tidigare använts för att utlösa bomber i krigszoner, skriver CBS News på sin websida.

Polisen har tidigare uppgett att den äldre brodern Tamerlan Tsarnaev använt fyrverkerier för att tillverka bomberna de anklagas för att ha utlöst. 10 veckor före attacken ska han ha köpt ett stort parti fyrverkerier av den kraftigaste sorten.

– Jag minns att han frågade efter det kraftigaste och mest högljudda vi hade, jag visade honom lite olika produkter, men han var väldigt tydlig med att han ville ha det kraftigaste och mest högljudda, säger en säljare i fyrverkeributiken.

Tsarnaev ägnade 10 minuter åt att handla i butiken och gick därifrån med fyrverkeripjäser för 1400 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset