Nervgiftet används av privet svettklinik

Henry Lundholm

Här sätter Lennart nålen i en av sina patienter.

MEDICIN Svett är kroppens eget kylsystem och utan det skulle vi falla ihop av värmeslag, men för många människor är svettningar ett stort socialt problem.

Hur mycket man svettas varierar från person till person, men det finns också yttre faktorer som kan påverka. Stress, medicinering och övervikt för att nämna några.
– Många som kommer hit kan inte ha på sig skjorta för att de svettas så mycket, säger Lennart Sandberg, specialistläkare på Z-medical, som har Sveriges första privata svettklinik.

Lennart Sandberg behandlar patienter som lider av svettproblem med nervgiftet Botox, som är mest känt för sin förmåga att sudda ut tidens tand på åldrande ansikten, men som här används för att slå ut impulsen mellan nerven och svettkörteln.

Botox är det starkaste gift vi känner till och när Lennart Sandberg doserar handlar det om miljarddelar av ett gram.   
– Det är ofarligt i de doserna och påverkas inte heller känseln i huden. Däremot kan det göra ont att göra behandlingen, särskilt om den görs i handflatan eller på fotsulorna, då måste man bedöva, säger Lennart Sandberg.  

En svettbehandling kostar 5 500 kronor och håller i sig i upp till nio månader. Ett pris många gärna betalar för att slippa sina svettningsproblem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset