Ända sedan puberteten har två stora våta fläckar på armhålstyget stört 19 åriga Yvonne Ettwein. Efter en halvtimme med Pyra Haglund kan patienten se fram emot en lång torrperiod.

Jod penslas under armarna för att identifiera svettkörtlarna. Därefter injicerar läkaren Pyra Haglund in botulinum toxin, så kallad Botox, med 15-20 nålstick i vardera armhåla. Ämnet förlamar nervgångarna så att svettfunktionen upphör, vanligtvis med effekt i fyra till 14 månader.
– Behandlingen tar max en halvtimme. Sedan kan man gå hem och vänta på att svettningarna avtar, det tar fyra till fem dagar, säger Pyra Haglund.

Stureplanskliniken som finns i de tre storstäderna genomför hundratals behandlingar om året.
Huvuddelen av de kunder som kliniken tar emot lider av så kallad hyperhidros, överdrivna svettningar. Det är vanligast i armhålor, i pannan, under fotsulor och i handflator. Och den som får diagnosen fastställd kan också få botuxmedlet subventionerat högkostnadsskyddet.
– Många har lidit länge i det tysta. Men nu märker vi att allt fler gör något åt sina svettningar. I synnerhet är det unga som kommer hit, efter att ha letat efter lösningar på internet, säger Pyra Haglund.

En av dem är Yvonne Ettwein från skånska Lövestad.
– Det är pinsamt med ständiga ringar under tröjorna. Men nu ska jag till och med kunna gå i tajtare kläder, säger Yvonne Ettwein.

Behandlingskostnaden ligger på ungefär 3500 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset