Har du bränt dig i solen? Då kan ett tips vara att använda kortisonkräm för att minska rodnaden i huden.
Har du bränt dig i solen? Då kan ett tips vara att använda kortisonkräm för att minska rodnaden i huden.

Nätet kryllar av tips på hur man ska lindra solbrännan – vissa bra och somliga dåliga. Carin Sandberg, hudläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, guidar dig till vilka huskurer som faktiskt fungerar.

Det gäller att vara försiktig med solandet. Det krävs nämligen inte särskilt mycket för att huden ska ta skada av solens ultravioletta strålar.

– Även de som aldrig blir röda får för mycket sol på sig, säger Carin Sandberg, hudläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Det första och tydligaste tecknet på att man har bränt sig är som bekant att huden blir röd och lite svullen, och att den svider och hettar. Det första man ska göra då är att undvika solen helt och stanna inomhus eller i skuggan tills dess att huden har läkt.

LÄS MER: Här är ställena som vi oftast får hudcancer

– Totalt solförbud gäller, annars förvärras skadan och så ökar risken för att man ska drabbas av hudcancer, säger Carin Sandberg, som också rekommenderar att smörja den brända huden med vanlig kortisonkräm som finns på apoteken.

– Den reparerar skadan lite. Sedan kan man ju dämpa hettan med kylbalsam eller kalla och fuktiga handdukar, säger hon.

Vid allvarligare brännskador kan det bildas blåsor i huden och då kan det vara dags att bege sig till vårdcentralen, där en läkare kan skriva ut recept till en starkare kortisonkräm.

LÄS MER: Soldyrkaren Glenna fick hudcancer – blev bara 26 år gammal 

Men Carin Sandberg rekommenderar att man skyddar sig ordentligt när man vistas i solen, så att man slipper att bränna sig.

– Vi vet att det ger en ökad risk för cancer att bränna sig. Det bästa sättet att skydda sig är med kläder och minst 30 i solskyddsfaktor, säger hon.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset