Jens Holm ville ta del av protokoll från EU men nekades av UD. Arkivbild.
Jens Holm ville ta del av protokoll från EU men nekades av UD. Arkivbild.

När riksdagsledamoten Jens Holm (V) ville läsa protokoll från EU kring förhandlingarna om det omdiskuterade och jättelika handelsavtalet TTIP, blev han nekad.– Oacceptabelt, säger Holm som har överklagat.– Ren teater, säger Christofer Fjellner (M).

I somras försökte riksdagsledamoten Jens Holm att i ett särskilt iordninggjort läsrum på UD ta del av de utkast till avtalstext som har skrivits i förhandlingarna mellan EU och USA om handelsavtalet TTIP. Men tjänstemännen vägrade att låta honom läsa handlingarna.

– Det här handlar om utkast till avtalstext. Enligt EU:s ministerråd ska de finnas tillgängliga i medlemsländerna, säger Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och hård kritiker till TTIP.

Nekades läsa

Han nekades med motiveringen att texterna inte fanns tillgängliga eftersom EU inte ville lämna över dokumenten till Sverige eftersom risken för läckor är för stor. Den svenska offentlighetsprincipen förhindrar nämligen att myndigheter efterforskar källor.

Jens Holm fick istället veta att han kunde ta del av dokumenten i Bryssel.

– Jag tycker att EU och UD å ena sidan ger sken av att det i förhandlingarna råder transparens och demokrati. Sedan när jag försöker gå till botten med vad som faktiskt händer, då får jag inte det. Det är helt enkelt oacceptabelt, säger Jens Holm.

Men europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) är kritisk och talar om politisk teater.

– Jens Holm själv är inte i närheten av att tillämpa samma öppenhet när han själv förhandlar. Vänsterpartiet låter någon utanför ta del av vad som sker i förhandlingarna med regeringen. Det här är ren teater och rökridåer, säger Christofer Fjellner,

Utesluta läckor

Han som parlamentariker kan läsa dokumenten i ett särskilt läsrum i Europaparlamentet, men mot löfte om att inte läcka något om deras innehåll. Det gör dessa förhandlingar till de sannolikt mest transparenta någonsin, menar han.

– Jag är övertygad om att det är större öppenhet i förhandlingarna om TTIP än om Kyotoprotokollet. Men det är inte Jens Holm så upprörd över eftersom han är för Kyotoprotokollet och väldigt angelägen om att det blir ett bra resultat. Vänsterpartiet gillar inte USA och de gillar inte frihandel. De är emot ett frihandelsavtal med USA alldeles oavsett omständigheterna, säger han.

UD:s beslut har överklagats och ska nu enligt Jens Holm hamna på regeringens bord.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset