I höstas diskuterades det flitigt om Nya tider och chefredaktören Vávra Suk skulle tillåtas ställa ut på Bokmässan.
I höstas diskuterades det flitigt om Nya tider och chefredaktören Vávra Suk skulle tillåtas ställa ut på Bokmässan.

När Svensk bokhandel meddelade att Nya tider skulle ställa ut på Bokmässan förra året startades en diskussion om det var rätt eller fel. Nu står det klart att tidningen ska ställa ut 2017 också. Här är allt du behöver veta.

Okej, ge mig lite bakgrund

2001 grundades det högerextrema partiet Nationaldemokraterna som en utbrytning ur Sverigedemokraterna. 2002 kom partiet för första gången ut med tidningen Nationell idag, som 2010 kom att uppfylla kraven för presstöd. Tidningen kom sedermera att tilldelas presstöd. Beslutet väckte mycket kontroverser och ledde bland annat till att en av ledamöterna i presstödsnämnden, Martin Ahlquist, lämnade sin plats.

Efter interna stridigheter lämnade den dåvarande chefredaktören Vávra Suk Nationaldemokraterna och Nationell idag under oktober 2012, och kom sedan att starta tidningen Nya tider i november samma år. Med sig tog han flera av Nationell Idags skribenter. Sedan dess har han varit tidningens chefredaktör. Sedan 2013 har Nya tider uppburit presstöd.

Så, vad är Nya tider?

Nya tider är en veckotidning som anses vila på en högerextrem grund, en benämning tidningen själv vänder sig mot. Tidningen kan sammanfattas som pro-rysk och främlingsfientlig. Tidningen kallas också ofta för konspiratorisk eftersom den bland annat är kritisk mot vaccin och fluor i vatten och tandkräm. Flera av tidningens skribenter har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, enligt Expo.

Det blev bråk senast, vad handlade det om?

Det hela började med att Svensk bokhandel den 17 augusti kunde berätta att Nya tider skulle ställa ut på 2016 års bokmässa i Göteborg. Detta ledde till stor kritik mot Bokmässan och att flera personer som skulle delta på bokmässan, till exempel ”Zelda”-tecknaren Lina Neidestam och tidskriften Djungeltrumman, valde att bojkotta Bokmässan.

Den 22 augusti valde Bokmässan att stoppa Nya tider från att medverka i bokmässan, men veckan efteråt ändrades beslutet igen och Nya tider var åter igen välkomna att ställa ut.

Diskussion i SVT

Med anledning av Nya tiders medverkan på Bokmässan 2016 valde SVT:s Aktuellt att hålla ett inslag där tidningens chefredaktör Vávra Suk och skribenten Henrik Arnstad diskuterade tidningens medverkan på Bokmässan.

SVT mötte stark kritik för inslaget. Både för att Vávra Suk över huvudtaget bjudits in till Aktuellt och för att flera av hans uttalanden fick ståd oemotsagda. ”SVT sviker både tittarna och sändningstillståndet”, skrev DN:s Kristina Lindquist.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Aktuellt, försvarar Suks medverkan men menar att Suk fick för lång programtid och att formatet inte var optimalt.

”Jag anser att det är grundläggande att låta många åsikter komma till tals i debatten. Att Nya tiders chefredaktör medverkar i Aktuellt och att hans argument ska synas och granskas är således en publicistisk bedömning som jag i alla delar står för.”, skriver han på SVT:s webbsida.

SVT:s programdirektör Jan Helin gick senare ut på DN debatt och kritiserade Aktuellts beslut att låta Suk medverka. Detta eftersom det enligt Helin ”inte [går] att förhålla sig opartisk till frågan om alla människors lika värde”

Enligt Helin borde därför inte personer som står för det Nya tider och Suk står för ge utrymme att uttrycka sina åsikter på SVT, då SVT enligt sändningstillståndet i sin rapportering ska utgå från ”det demokratiska statsskickets grundidéer, principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.”

Nya tider tillbaka på Bokmässan

Mellan den 28 september och 1 oktober i år är det dags för Bokmässan i Göteborg igen. Även den här gången kommer Nya tider att medverka.

– Vi har efter all uppståndelse grundligt gjort vår läxa och kommit fram till att vi inte kan utesluta någon utställare på grund av deras åsikter, säger Maria Källsson, vd på Bokmässan, till TT.

Hon hoppas att beslutet inte ska leda till lika stor uppmärksamhet som 2016.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset