Rök stiger upp från Islamiska statens (IS) positioner efter ett flyganfall från den internationella alliansen vid en by utanför Mosul i måndags. Militäroffensiven för att återta Mosul, ledd av irakiska styrkor, avancerar mot utkanterna av staden.
Rök stiger upp från Islamiska statens (IS) positioner efter ett flyganfall från den internationella alliansen vid en by utanför Mosul i måndags. Militäroffensiven för att återta Mosul, ledd av irakiska styrkor, avancerar mot utkanterna av staden.

Hjälporganisationerna för en kamp mot klockan för att hinna färdigt med tältläger till de hundratusentals som väntas fly från Mosul. Samtidigt finns en oro för deras säkerhet.

Den irakiska armén har uppmanat de uppskattningsvis 1,5 miljoner civila i Mosul att så långt som möjligt stanna i sina hem under offensiven som syftar till att återta staden från Islamiska staten (IS). Förhoppningen är att undvika en massiv humanitär katastrof med en våg av flyktingar.

Men det blir svårt. Sannolikt väntar ett inferno av strider och bombningar när staden ska rensas på IS-soldater, som befaras planera använda civila som mänskliga sköldar.

FN tror att 200 000 människor kan tvingas fly bara de första veckorna – i ett land som redan har över 3 miljoner internflyktingar.

Tältläger

Hjälporganisationer började redan i början av året förbereda sig inför en potentiell humanitär katastrof i samband med den sedan länge planerade Mosuloffensiven. Men att organisera storskaliga insatser och hitta säkra platser är svårt i ett krigshärjat land där stridsfronter hela tiden flyttas.

Hittills har det upprättats tillfälliga läger med plats för 60 000 från Mosul.

– Det handlar om tältplatser med väldigt basala förhållanden. Prioriteten blir att leverera mat, vatten och andra akuta förnödenheter, säger Karl Schembri, presstalesperson för Norsk flyktinghjälp i Mellanöstern.

Fler nödhjälpsområden är under uppbyggnad men kommer inte att hinna färdigställas innan Mosulborna väntas börja fly i större skala om några dagar.

– Det blir definitivt en kamp mot klockan. Och vi jobbar med exceptionellt kort tidsram för att hinna utrusta lägren. Därför har vi fått anta en flexibel strategi. Vi har till exempel 3 000 latriner redo för installation där den första vågen av människor kommer att hamna, säger Farah Dakhlallah, talesperson för Unicef i Mellanöstern.

Oro för övergrepp

För att undvika att flyende blir måltavlor har inga särskilda flyktvägar aviserats på förhand. I stället är den irakiska arméns strategi att efterhand anvisa människor som måste fly till olika uppsamlingsplatser.

Efter en första snabb kontroll ska sedan män och pojkar över 14 år föras vidare till så kallade screeningområden, för en mer omfattande säkerhetskoll med identifiering, registrering och registerkontroll.

Om de inte misstänks vara IS-medlemmar kan de sedan slussas vidare för att återförenas med sina familjer.

Men det finns en oro för hur flyende från den sunnidominerade staden kommer att behandlas av armén vid säkerhetskontrollerna. När staden al-Falluja återtogs från IS i somras förekom uppgifter om tortyr och försvinnanden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset