Två bröder åtalas för att ha sålt nätdroger som orsakat flera dödsfall.
Två bröder åtalas för att ha sålt nätdroger som orsakat flera dödsfall.

Med deras mammas lägenhet som bas ska de två bröderna ha sålt fentanylpreparat till köpare runt om i Sverige. Nu åtalas bröderna för bland annat grovt narkotikabrott och åtta fall av grovt vållande till annans död.

Redan förra veckan kunde Metro berätta om fentanylhärvan där de två bröderna står i centrum. Via en sajt ska de ha sålt livsfarliga droger till människor runt om i Sverige. Bland annat så kallade fentanylanaloger  – som misstänks ha orsakat en rad dödsfall. Handeln ska ha bedrivits från deras mammas lägenhet i södra Stockholm.

På tisdagen åtalades bröderna för åtta fall av grovt vållande till annans död. Det handlar om sju män och en kvinna som har avlidit till följd av att ha använt preparat från sajten. Offren var födda mellan 1978 och 1993, och de hittades döda på olika platser i Sverige under perioden juni 2016 till oktober samma år, enligt åtalet.

Substanserna är ”giftiga, svårdoserade och leder inte sällan till döden vid användning. Substanserna har sålts i nässprayflaskor och varit avsedda att intas nasalt”, står det i åtalet.

– Marginalen mellan en önskbar missbruksdos och en dödlig giftdos är väldigt liten. Och när man sålt på det här sättet i nässpraysform över nätet utan att, menar jag, kunna garantera styrkan, varna eller informera om hur en nässpraysflaska kan påverka doseringen – menar jag att det är ett oaktsamt förfarande. Det är grunden för det här åtalet, säger åklagare Tomas Malmenby.

Bröderna, som är 23 och 34 år gamla, åtalas även för grovt narkotikabrott och brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. Dessutom vill åklagaren att deras företag ska betala en företagsbot på åtta miljoner kronor.

De båda nekar till brott, enligt deras advokater. I förhör har den äldre brodern berättat att han alltid var noga med att kolla att produkterna de sålde inte var narkotikaklassade. Så här svarade han på frågan om varför de startade verksamheten:

– Som alla andra företag, som har syfte av att tjäna pengar.

LÄS MER: Fentanyldöden: 349 dödsfall på tre år kopplas till preparatet

Advokat Thomas Bodström företräder flera av offrens anhöriga.

– Det är en unik rättegång och det kommer få stora konsekvenser om det blir fällande dom, vilket jag tror det finns goda chanser till. Den ger inte bara ett ansvar för den illegala handeln utan också för att orsaka unga människors död, har han berättat för Metro.

LÄS MER: Polisens tillslag mot fentanylköpare – region för region

Olika varianter av läkemedlet fentanyl började dyka upp på drogmarknaden för några år sedan. Preparatet är ungefär 100 gånger starkare än morfin. De nya preparaten visade sig snabbt kräva många liv. Förra året handlade det om 118 dödsfall i Sverige som kunde kopplas till fentanylvarianter, enligt siffror från Rättsmedicinalverket. För de senaste tre åren är siffran 349 dödsfall.

– Under de senaste åren har vi sett en dramatisk ökning av dödsfall orsakade av nätdroger besläktade med läkemedlet fentanyl, säger Robert Kronstrand, professor i toxikologi och forskningsstrateg vid Rättsmedicinalverket.

Dödsfall av fentanyl eller fentanylanaloger

2017: 118
2016: 139
2015: 92
2014: 62
2013: 29

Statistiken visar antalet obduktionsärenden där fentanyl eller fentanylanaloger ensamt eller i kombination med andra substanser har bedömts som dödsorsak. För 2017 finns endast statistik fram till november.

Källa: Rättsmedicinalverket

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset