Två bröder döms för ett stort antal sexuella övergrepp mot barn. Arkivbild.
Två bröder döms för ett stort antal sexuella övergrepp mot barn. Arkivbild.

De två bröderna dömdes för drygt 1000 fall av sexbrott mot fem barn. Övergreppen pågick under drygt tio år. Bröderna överklagade domarna och nu sänker hovrätten straffen.

Barnsexhärvan kunde nystas upp efter att ett av offren bett om hjälp i sociala medier, rapporterar svt.se.

Bröderna, nu 35 respektive 38 år gamla, greps i mars förra året. Vid husrannsakan hittades mängder med barnpornografi. Under utredningen framkom att bröderna utsatt fem barn för grova sexuella övergrepp både i Sollefteå kommun och i Trelleborg. Barnen hade lockats med godis, knark och pengar i samband med övergreppen, som begicks mellan 2001 och 2012, rapporterar kanalen.

Tingsrätten dömde den äldre brodern till 14 års fängelse, medan den yngre fick 12 års fängelse. Sammanlagt handlade det om över 1000 våldtäkter, enligt tingsrätten.

LÄS MER: Döms för våldtäkt mot barn – får två månaders fängelse som straff

Men bröderna överklagade och nu sänker hovrätten deras straff till 9 respektive 7 års fängelse. ”När hovrätten har bedömt fängelsestraffens längd har hovrätten tagit hänsyn bl.a. till att många av brotten skedde för länge sedan när straffskalan för brotten var lägre än i dag”, skriver hovrätten på sin hemsida.

Liksom tingsrätten konstaterar hovrätten att det rör sig om ”ett mycket stort antal sexualbrott”, bland annat grov våldtäkt mot barn. Men rätten skriver även att ”det inte med säkerhet går att fastställa hur många brott de gjort sig skyldiga till, men att det är färre än det som tingsrätten har kommit fram till”.

LÄS MER: Barnvakt dömd för våldtäkt mot barn

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset