De två bröderna nekar till brott.
De två bröderna nekar till brott.

Via en sajt ska bröderna ha sålt fentanylpreparat till människor runt om i Sverige. Något som misstänks ha orsakat flera dödsfall. Nästa vecka väntas åtal väckas i den omfattande fentanylhärvan som beskrivs som ”unik” av advokat Thomas Bodström.

Det narkotikaklassade preparatet fentanyl, och olika varianter av det, ligger bakom hundratals dödsfall i Sverige de senaste åren. De livsfarliga preparaten beställs ofta via olika sajter.

Nu kopplar polisen en rad dödsfall till preparat som har sålts via en svensk sajt. I över ett år har utredningen pågått mot två män från Stockholmsområdet som misstänks vara huvudmän i härvan.

LÄS MER: Fentanyldöden: 349 dödsfall på tre år kopplas till preparatet

Åtal kommer att väckas på tisdag nästa vecka om inget oförutsett inträffar, enligt åklagare Tomas Malmenby.

– Det handlar om försäljning av fentanylanaloger via nätet i huvudsak och dödsfall med anledning av det. Misstanken gäller grovt vållande till annans död, säger han.

Hur många har avlidit?

– Det handlar om flera dödsfall.

Mer konkret än så vill varken åklagaren eller polisen vara. Men enligt uppgifter till Metro ska det handla om sju-åtta dödsfall som männen misstänks ha vållat genom försäljningen. Det är dock oklart hur många fall åklagaren kommer att ta upp i åtalet.

LÄS MER: Treårig flicka dog av livsfarlig drog – nu åtalas pappan och hans bror

Advokat Thomas Bodström företräder flera av offrens anhöriga.

– Det är en unik rättegång och det kommer få stora konsekvenser om det blir fällande dom, vilket jag tror det finns goda chanser till. Den ger inte bara ett ansvar för den illegala handeln utan också för att orsaka unga människors död, säger han.

Den aktuella sajten har funnits i flera år. För besökaren har det bara varit att knappa in adressen, välja mellan de olika preparaten och klicka på ”köp”. Några dagar senare har varorna varit framme hos köparen.

Handeln har kunnat bedrivas relativt öppet eftersom de hela tiden har tagit in nya preparat som inte har hunnit narkotikaklassas. Ett välkänt problem för polisen.

– Vi har sett att när en drog är under utredning och ska klassas som narkotika så försvinner den från den öppna webben. Näthandlarna är mycket väl uppdaterade och medvetna och följer utvecklingen med lagstiftningen, säger Stewe Alm på underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning, NOA.

De misstänkta bröderna, som är i 20-årsåldern och i 30-årsåldern, har kopplingar till ett bolag som bedriver handel över nätet. Ett bolag som har omsatt många miljoner de senaste åren.

Förutom grovt vållande till annans död misstänks bröderna även för grovt narkotikabrott. Båda männen nekar till brott.

– Det är ett ovanligt och komplicerat ärende, säger advokat Ola Salomonsson som är försvarare åt den äldre av bröderna.

LÄS MER: Droganvändare: Den svenska narkotikapolitiken dödar oss

Dödsfall av fentanyl eller fentanylanaloger

2017: 118
2016: 139
2015: 92
2014: 62
2013: 29

Statistiken visar antalet obduktionsärenden där fentanyl eller fentanylanaloger ensamt eller i kombination med andra substanser har bedömts som dödsorsak. För 2017 finns endast statistik fram till november.

Källa: Rättsmecicinalverket

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset