William och Kate gifter sig i dag och önskar pengar till välgörenhet. I Sverige börjar det bli vanligare att ge ett bidrag till bröllopsresan.

I dag skrider prins William av England och Kate Middleton till altaret. Sedan väntar fest och middag på Buckingham Palace. Och de 300 utvalda gästerna har nog köpt med sig något till de lyckliga tu.

Men från allmänheten har prinsparet inte önskat sig något annat än ett bidrag till välgörenhet. De har upprättat en sajt där de valt ut 26 organisationer som de önskar att folk skänker en slant till.

Bland svenskarna uppskattas det inte att ge  pengar. I alla fall inte om en vän  gifter sig. Är det däremot ens barn eller barnbarn så får gåvan gärna vara kontanter visar en undersökning gjord av Nordea.
– Traditionellt ger vi inte bort pengar i Sverige. Bröllopspresenten kommer ursprungligen ifrån att man ska hjälpa brudparet att sätta bo. Men det blir vanligare att brudparet önskar sig pengar till bröllopsresan eller andra utgifter och jag tycker inte att det är något att bråka om, säger folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

Hur mycket pengar man ska ge bort går inte att säga menar Ribbing.
– Att presenten ska kosta så mycket som gästens kuvert är helt fel. Sånt ska man inte ens ta reda på.
Enligt Nordeas undersökning kostar en genomsnittlig bröllopspresent till en nära vän 600 kronor. Mer generösa är vi när det är till ens barn. Då ger vi bort cirka 6000 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset