BRÖSTREKONSTRUKTION. Att förlora sina bröst till cancern innebär inte bara en komplicerad operation, kläder som inte passar och klumpiga bröstproteser. Christina Hanström har lärt sig att gilla sin nya kropp. Men för många följer år av tomhet, och fler väljer att rekonstruera sina bröst, även flera år efter operationen.  
– De som inte rekonstruerat med en gång men ändå väljer att göra det efter en tid, säger ofta att de inte kände sig hela, säger Marie Wickman, verksamhetsansvarig för rekonstruktiv plastikkirurgi på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Hon träffar varje dag kvinnor som vill bygga upp sina bröst igen, antingen när deras egna bröst opereras bort eller en tid efteråt.
– Vi har gjort studier och ser att bröst är väldigt viktigt, och det påverkar vardagslivet. Kvinnor som har förlorat ett eller båda brösten drar sig till exempel för att besöka badhus. Men människor är olika, och det finns de som tycker att det inte spelar någon roll. Och det är inte åldersberoende, det finns äldre kvinnor som tycker att det är viktigare med bröst än många yngre.
•• Har inställningen till bröstrekonstruktioner förändrats med tiden?
– Det finns en större bröstfokusering i dag. Men det är också att resultaten blir bättre nu än för 20 år sedan, och det ökar också intresset för rekonstruktioner.
•• Vad ska man förvänta sig av det nya bröstet?
 – Det blir ju aldrig det gamla bröstet. Men nu för tiden kan man göra det fint och symmetriskt med det andra bröstet. Man måste vara inställd på att det tar tid. Det tar 9–12 månader innan man är helt återställd, även om man kan leva som vanligt under tiden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset