Polisen misstänker att ett tiotal personer förberedde sig för att kasta sten mot blåljuspersonal i Eskilstuna. Arkivbild.
Polisen misstänker att ett tiotal personer förberedde sig för att kasta sten mot blåljuspersonal i Eskilstuna. Arkivbild.

Ett gäng ungdomar krossade under natten en ruta på socialkontoret i Fröslunda centrum i Eskilstuna, och slängde in ett brinnande föremål. Polisen misstänker att gruppen även planerat att utsätta blåljuspersonal för stenkastning – för andra natten i rad.

Larmet om stökigheter utanför socialkontoret i Fröslunda kom in vid halv tretiden inatt. När polisen kom till platsen kunde man konstatera att det börjat brinna i golvet inne på kontoret efter att ett brinnande föremål slängts in.

– Vi lyckades släcka det ganska omgående, säger Tobias Jöhnemark vid polisens länskommunikationscentral i Södermanland.

Ungdomarna sprang från platsen men en person kunde omhändertas för störande av allmän ordning. Personen, som släpptes efter några timmar, är misstänkt för skadegörelse.

Polisen tror att gänget föreberett för stenkastning.

– De hade rustat upp. De hade brutit ut gatsten och gjort små högar för att eventuellt kasta mot blåljusmyndigheter som skulle rycka ut på det här, säger Urban Nordqvist, vakthavande befäl på polisen i Sörmland.

Natten mot fredagen omhändertogs fem personer efter stenkastning mot polisen.

– Det är i stort samma grupp, samma klick, som är drivande i det här. Sen är det lite olika konstellationer runt omkring, säger Tobias Jöhnemark.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset