Ljusdalsbranden nu störst någonsin i Sverige.
Ljusdalsbranden nu störst någonsin i Sverige.

Bränderna fortsätter att växa. Nu är branden i Ljusdal den största i Sveriges moderna historia, rapporterar Ekot. Samtidigt har ett blixtoväder orsakat ännu fler bränder i norra Sverige under dagen.

Branden i Ljusdal, Hälsingland växer sig allt större. Nu omfattar elden ett område på 13 500 hektar i Ljusdal, vilket gör den till den största branden i modern tid, enligt Ekot.

– Den senaste siffran från länsstyrelsen är mellan 13 000 och 13 500 hektar, säger Hans Nornholm, operativ chef på räddningstjänsten, till Ekot.

Det innebär att branden i Ljusdalsområdet nu är större än den i Västmanland 2014, som tidigare räknades som den största i Sveriges moderna historia.

– Vi har haft flera andra bränder i Ljusdals kommun så den totala arealen är ännu större, fortsätter han.

LÄS MER: Fallande träd utsätter brandbekämparna för stora risker

Blixtnedslag orsakar fler bränder

Samtidigt har fler bränder uppstått under dagen. Under lördagen drog ett blixtoväder in över norra delarna av landet, vilket skapade fler bränder.

LÄS MER: Skräckprognosen: Blixtoväder kan orsaka fler bränder

Runt 3 400 blixtnedslag registrerades under en timme. Det gjorde att Luleå branddistrikt fick rycka ut, rapporterar Aftonbladet.

–  Det är blixten som har startat dem i alla fall. Nu hoppas vi bara att blixtarna för lite regn med sig också. säger Patrik Bylin, räddningschef vid räddningstjänsten i Luleå, till tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om skogsbrand