Arkivbild från branden i Ljusdal. Bilden har ingenting med händelsen att göra.
Arkivbild från branden i Ljusdal. Bilden har ingenting med händelsen att göra.

Flera av sommarens skogsbränder misstänks vara anlagda av en och samma person. Nu utreds det om branden som kostade en brandman livet hör till dem.

Branden utanför Ransäter, Värmland i maj kostade en brandman livet. Nu finns den med i räddningstjänsten kartläggning över misstänkta mordbränder.

LÄS MER: Greklandsbränder kan ha startats av kriminella

Mönstret som nu utreds består i att bränderna har startat längs mindre skogsvägar med begränsad trafik. Vägar som dessutom många inte ens hittar till, rapporterar NWT.

– Märker man ut det på en karta går bränderna som ett pärlband i nord-sydlig riktning, den nordligaste i Ransberg och den sydligaste i Kil. De har också startat med bara några timmars mellanrum, även om det handlar om två omgångar: i maj och nu i helgen som gick, säger brandingenjär Ola Åkesson till tidningen.

LÄS MER: Piloter bestulna vid skogsbrand: ”Tacken man får”

Skogsbranden i Ransäter i Värmland kostade en brandman livet. Han omkom efter att ha ramlat ner för ett stup under räddningsarbetet. Nu finns även den branden med i räddningstjänstens kartläggning.

– Det är samma mönster vilket kan tyda på att det handlar om en och samma person. Det är lite för många likheter för att det ska vara en slump, säger Ola Åkesson till NWT.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset