"Bara det är en person som ändrar sin beteende efter att ha läst inlägget så är det jättepositivt" säger Anders Tarnevi.
"Bara det är en person som ändrar sin beteende efter att ha läst inlägget så är det jättepositivt" säger Anders Tarnevi.

På kort tid har tre brandmän blivit påkörda och dött när de arbetat vid trafikolyckor. I ett hyllat facebookinlägg uppmanar brandmannen Anders folk att visa respekt vid trafikolyckor i hopp om att det inte ska hända igen.

Anders Ternevi har jobbat som brandman i tio år och är less på hur andra trafikanter beter sig vid trafikolyckor. I ett facebookinlägg uppmanar han folk att visa respekt och beskriver hur han känt sig hotad av stressade bilister när han varit ut på trafikolyckor. Han beskriver hur vissa bilister kör fort förbi medan andra vinglar fram eftersom de har fullt upp med att filma samt att han blivit utskälld för att han och hans kollegor stängt av vägen.

– Jag kan inte säga att det är vardag men efter nästan varje trafikolycka diskuterar jag och mina kollegor något respektlöst som inträffat på plats. Man har nästan blivit van, säger Anders Ternevi till Metro.

► LÄS MER: Brandman död – facket larmar

Efter den senaste dödsolyckan som skedde i Munkedal norr om Göteborg fick Anders känslan att måste försöka få allmänheten att förstå brandmännens arbete.

”Våran högsta prioritet är Alltid att rädda liv. Därför är det vårt första fokus. Som tur är så är de flesta olyckorna vi åker på av mindre karaktär och inblandade personer mår efter omständigheterna ganska bra” skriver han i inlägget.

Han förklarar sedan vidare att brandmännen vid de olyckor där de drabbade klarat sig med lindriga skador skiftar fokus till att få undan bilarna från vägen. De sopar och städar även av vägbanan från skräp och vätskor som till exempel olja innan de släpper på trafiken igen.

”Detta för att du skall slippa skador på din bil eller än värre krocka på grund av hal vägbanan. Där hjälper vi faktiskt även dig, inte bara den direkt inblandade i olyckan” skriver Anders.

► LÄS MER: Christopher, 29, skulle rädda man i nöd – då pissade någon på honom

Han tror att bilisternas beteende beror på okunskap och hoppas att inlägget ska skapa förståelse. Inte bara för brandmän utan alla människor som arbetar längs vägarna.

– Bara det är en person som ändrar sin beteende efter att ha läst inlägget så är det jättepositivt, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott