Brandmannen Martin Voest kämpar mot lågorna.
Brandmannen Martin Voest kämpar mot lågorna.

Skogsbranden i Trängslet, Dalarna, är just nu en av de största som härjar landet. Bara den i Ljusdal är större. Enligt brandmannen Martin Voest kommer elden inte gå att övervinna. "Det är så pass stort att den inte kommer att gå att släcka", säger han till Metro.

Martin Voest är en av tusentals brandmän som just nu bekämpar skogsbränder landet över. Han befinner sig i skogarna i Trängslet, Dalarna. En brand för stor för att släcka, menar han.

– Det är så pass stort att den inte kommer att gå att släcka. Det kommer att brinna fram till vintern eller tills det börjar regna, säger han till Metro.

LÄS MER: Branden i Ljusdal – nu den största i modern tid

Ammunition hindrar arbetet

Den största utmaningen just nu är den ammunition som ligger i skogarna, vilket hindrar brandmännen från att gå in i brandzonen.

– Mitt i natten ropade räddningsledaren att vi var tvungna att avbryta, då hade man hittat ammunition i skogen. Det är det största hindret, att vi inte får gå in i elden.

LÄS MER: Explosion stoppade släckning – se försvarets video om granaten

För att få en bild över brandens omfattning har man delat in den i flera sektorer. Som befäl har Martin Voest ansvaret över en av sektorerna.

 På vissa ställen kan vi gå in och vattna där det redan har brunnit, men i stort sett handlar det om att bygga ut ett slangsystem med pumpar och bevattna innan elden kommer. Totalt har vi säkert miltals med slang ute. 

”Otroligt slitsamt”

Värmen är ett stort bekymmer just nu, fortsätter Martin Voest. 

Vi går i stora, rejäla kängor och har heltäckande klädsel. Sen är det att dra slang det handlar om, ofta väldigt långa sträckor. Ibland jobbar vi 20 timmar i sträck, det är otroligt slitsamt och energikrävande.

LÄS MER: Ja, bandvagnsförare fick inte hjälpa till på grund av anställningsavtal

Branden i Trängslet är inte i kontroll, men stora resurser skickas ändå till Ljusdal på grund av det rådande läget där.

– Det som är skillnaden är att det inte är någon bebyggelse eller människor i fara här. Därför har de där flygplanen gått upp till Ljusdal och vi har skickat upp ganska mycket brandmän härifrån vidare norrut. Just för att läget är mer akut där.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset