Hammarbys Rômulo blev derbyhjälte med sitt hattrick mot Djurgården.
Hammarbys Rômulo blev derbyhjälte med sitt hattrick mot Djurgården.

Rômulo fick sent ersätta febersjuke Philip Haglund i Hammarbys derbylag.Tur var väl det – brasilianen satte tre mål när "Bajen" slog Djurgården med 4–2.– Jag är så tacksam att vi har haft tålamod med det här Brasilien-spåret, säger tränaren Nanne Bergstrand.

Trots ett tidigt 0–2-underläge lyckades Hammarby vända säsongens sista Stockholmsderby och vinna med övertygande 4–2.

Rômulo, som anslöt till Hammarby i våras från Rio de Janeiro-klubben Friburgense, höll liv i matchen när han reducerade i den 34:e minuten strax efter Djurgårdens 2–0-mål. 24-åringen smekte in ett skruvat skott som Kenneth Høie nådde med fingertopparna men inte kunde hålla.

I den 54:e minuten misslyckades Djurgårdsbacken Jacob Une Larsson att stoppa ett inlägg från Hammarbys andre brasilian Alex, och råkade i stället servera Rômulo som enkelt kunde lägga in 3–2 vid Høies bortre stolpe.

Hyllad duo

Rômulo fullbordade sedan sitt hattrick och fastställde slutresultatet till 4–2 i den 76:e minuten, återigen efter förarbete av Alex.

Efter derbyt hyllade Djurgårdens tränare Mark Dempsey "nummer 7 och nummer 16" – Alex och Rômulo. Och fick medhåll av Nanne Bergstrand:

– De två framspelningarna, till tredje och fjärde målet, håller väldigt hög klass. De avgör ju den här matchen, den individuella skickligheten på de här två spelarna.

Hammarby saknade försvarsklippan David Boo Wiklander, som missade derbyt av personliga skäl. Och även om Bergstrand var nöjd med mycket så var han också missnöjd med – och orolig för – delar av försvarsspelet.

Sågar svenskt försvarsspel

– Det är fantastiskt starkt gjort att vända ett underläge i ett derby. Sen kan man konstatera att det blir många billiga mål på fasta situationer i svensk fotboll. Det är enormt viktigt att spelarna i allsvenskan lär sig. 30 procent av målen, två av sex mål, kom på fasta situationer. Det är väldigt enkla mål att få.

– Ofta i de här matcherna där det springer i väg med många mål är det fasta situationer som är källan. Det är ju inte någon som börjat spela fotboll för att de gillar fasta situationer, jag tror inte jag har träffat en enda i alla fall. Det är en lärdom som måste till. Vi har ju en bild av att vi har varit jävligt bra på försvarsspel i Sverige. Det är vi inte längre. Det behövs oerhört mycket utbildning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset