Räddningspersonal vid vraket i de colombianska bergen.
Räddningspersonal vid vraket i de colombianska bergen.

Brasilianska Chapecoense skulle spela den största matchen i fotbollslagets historia när det chartrade flygplanet störtade. Bara tre av spelarna finns bland de sex överlevande. På flygplanet fanns också 21 journalister.

77 personer, inklusive nio besättningsmedlemmar, befann sig ombord när flygplanet kraschade i mycket hårt väder i måndags kväll lokal tid, bara några mil från flygplatsen i Medellin i Colombia. Hittills har 71 av dem bekräftats döda.

Tidigare under dagen uppgav lokala myndigheter att 81 personer befann sig på flygplanet och att 75 hade dött. Senare under kvällen justerades de siffrorna.

På olycksplatsen har tiotals kroppar lagts på rad och täckts över av räddningsarbetare.

Det är ännu oklart vad som orsakade kraschen, men mycket pekar mot de mycket svåra väderförhållandena. Lokala medier uppger också att flygplanet rapporterade tekniska problem kort innan det försvann från radarskärmarna.

Tre spelare överlevde

Av de sex personer som har överlevt kraschen finns tre namngivna Chapecoense-spelare: Jackson Follmann, Zampier Neto och Alan Ruschel, uppger lokala medier. Målvakten Marcos Danilo Padilla räddades också levande ur flygplansvraket, men avled senare av sina skador på väg till sjukhuset.

– Jag vill uttrycka mitt deltagande vid denna sorgliga tidpunkt, då en tragedi har drabbat dussintals brasilianska familjer, säger Brasiliens president Michel Temer i ett uttalande.

Temer skriver på Twitter att det brasilianska flygvapnet kommer att hjälpa anhöriga till offren i flygkraschen att resa till Colombia. Han skriver vidare:

"Regeringen kommer att göra allt den kan för att lindra smärtan hos vänner och familjer till sporten och journalistiken."

21 journalister

Flygplanet var chartrat för att ta Chapecoense till finalen i turneringen Copa Sudamericana, där laget skulle möta colombianska Atlético Nacional i en första finalmatch.

Ombord på planet fanns också 21 journalister som skulle bevaka fotbollsturneringen, uppger brasilianska medier.

Michel Temer har utlyst tre dagars landssorg och Atlético Nacional har erbjudit sig att avstå cuptiteln till Chapecoense. I Chapecoenses hemstad Chapeco beskriver borgmästaren Luciano Buligon invånarnas förtvivlan.

– Vi har gått från en dröm till en verklig mardröm, säger han med tårfyllda ögon till tv-kanalen Globo.

Det sydamerikanska fotbollsförbundet Conmebol meddelar samtidigt att all verksamhet tills vidare är inställd. En källa inom förbundet uppger att det är "mycket osannolikt" att finalmatchen i Copa Sudamericana någonsin kommer att spelas.

"Be för mina lagkamrater"

Samtidigt strömmar kondoleanserna in från fotbollsvärlden.

"Det här är en väldigt, väldigt sorglig dag för fotbollen. I denna svåra tid är våra tankar hos offren, deras familjer och vänner", säger Fifa-ordföranden Gianni Infantino i ett uttalande.

Chapecoense-spelaren Alejandro Martinuccio, som inte var med på flygplanet på grund av en skada, twittrar:

"Snälla, be för mina lagkamrater."

Medellín TV/AP/TT
En överlevande förs in på sjukhus.
Guillermo Ossa/El Tiempo/Reuters/TT
Backen Alan Ruschel på sjukhuset.
TT
Nedslagsplatsen uppges vara nära Medellín.
David Jones
Olycksplanet var av denna typ, BAE 146. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset