Brasiliens avsstängda president Dilma Rousseff. Arkivbild.
Brasiliens avsstängda president Dilma Rousseff. Arkivbild.

Brasilianska senaten har nu samlats för att rösta om president Dilma Rousseff ska avsättas eller inte. Rousseff anklagas för brott mot landets budgetregler, men själv har hon kallat riksrättsprocessen för en statskupp.

Det var meningen att omröstningen som avgör hennes framtid skulle ha hållits i går, men den sköts upp. Om två tredjedelar av senatorerna, minst 54 av 81, röstar för att fälla henne förlorar hon makten permanent.

Redan i våras, den 12 maj, röstade senaten för att ställa Rousseff inför riksrätt. Under tiden har hon varit avstängd från presidentposten och landet har styrts av vicepresidenten Michel Temer, som bildat ny regering med mittenhögerpartiet PMDB i spetsen.

Rousseff anklagas för att ha olagligen ha dolt ett budgetunderskott med hjälp av lån från statliga banker inför valet 2014. Men i ett försvarstal inför senaten i måndags sade hon att riksrättsprocessen mot henne strider mot landets författning.

Hon framhöll då att den regering hon ledde begick misstag men aldrig svek sina väljare. Rousseff sade att Brasiliens ekonomi riskeras för att skydda den ekonomiska elitens intressen och varnade för att de senaste 13 årens sociala framsteg nu hotas.

Dilma Rousseff valdes 2010 till Brasiliens första kvinnliga president, en post som hon tillträdde den 1 januari 2011.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset