Brasilianskt jubel efter att Marta rullat in 3–0 mot Sverige på straff.
Brasilianskt jubel efter att Marta rullat in 3–0 mot Sverige på straff.

En stor svensk chans som missades, ett stort svenskt sjabbel som utnyttjades. Och så en billig straff. I slutändan var det oavsett vad klasskillnad när Martas Brasilien slog Sverige med 5–1 i OS-fotbollen.

Brasilien öppnade som publiken högljutt krävde: full fart framåt. Anförda av Marta, vem annars, stormade de fram mot straffområdet och tvingade de svenska försvararna i knäet på Hedvig Lindahl. Var Sverige överväldigat av det enorma trycket från läktarna?

– Nej, det känns inte så. Visst, det är 60 000 brasilianer (den officiella siffran var 43 384) som hejar på sitt lag. Men vi såg fram emot det, vi var förberedda. Kanske att det hjälpte Brasilien men det påverkade inte oss, säger anfallaren Lotta Schelin.

Stora svenska chansen

Och när den första anstormningen var avklarad började faktiskt ett svenskt kontringsspel skönjas. I den elfte minuten kom så den första svenska chansen, och den var högkaratig. Elin Rubensson, som ersatte skadade Jessica Samuelsson på högerbacken, löpte sig loss ner mot hörnflaggan och med ett perfekt inspel snett inåt bakåt hittade hon Kosovare Asllani. Några uns mer kraft och Asllanis avslut hade inneburit svenskt 1–0.

– Det hade kunnat bli en väldigt spännande match om vi hade gjort det där målet. De hade publiken med sig men om vi hade gjort det där första målet tidigt så tror jag att de hade kunnat bli skakiga, säger Sveriges förbundskapten Pia Sundhage.

Det blev inte spännande. Knappt tio minuter senare sjabblade det svenska försvaret till det och Beatriz högg direkt. Sverige såg ut att ha kontroll på den långa bollen mot det svenska målet, men Nilla Fischer fick bara halvträff på sitt rensningsförsök. Och när Emma Berglund (som fick chansen från start i stället för Linda Sembrant) och Hedvig Lindahl inte kunde komma överens om vem som skulle ta hand om bollen, så slutade det i blågul olycka. Medan svenskorna försökte bestämma sig sträckte Beatriz fram sin långa tå och petade in 1–0 till Brasilien.

– Det var dålig kommunikation. Det är olyckligt att det händer, men ibland händer det, det säger Pia Sundhage.

Briljant Marta

Av bara farten, framburna av den gulgröna ljudkolossen på läktaren, kom 2–0 kort därefter. Marta, briljant under hela matchen, fick fritt spelrum i straffområdet och passade fram Cristiane som från nära hål klackade in sitt 14:e OS-mål i karriären.

I första halvleks slutminuter var det sedan morsning och goodbye för Sverige när Marta rullade in en till synes billig straff till 3–0, efter att Cristiane snubblat på Magdalena Eriksson.

Andra halvlek såg ut att bli en mållös historia, tills Brasilien bestämde sig för att bjuda den extatiska publiken på lite fotbollsgodis ytterligare. Först klackade sig Marta förbi Elin Rubensson och tryckte in 4–0 i den 80:e minuten och med några minuter kvar placerade Beatriz elegant in sitt andra mål för kvällen. "Selecão feminina" hade bud på ännu mer men i stället fick Lotta Schelin avsluta målskyttet när hon frispelad satte ett tröstmål.

– När man har en spelare som Marta mot sig så spelar det ibland ingen roll vilket spelsystem man har. Och i dag lyckades hon med mycket, säger Pia Sundhage.

Seger krävs

För Sveriges del innebär förlusten inte bara att förstaplatsen i gruppen tycks omöjlig att nå. De stora siffrorna gör att det krävs seger mot Kina i den avslutande gruppspelsmatchen natten mot onsdag för att vara säkra på att nå kvartsfinal.

De två främsta lagen i varje grupp, samt de två bästa grupptreorna, går till kvartsfinal.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset